Lássuk be, a legyeket szinte mindenki utálja, ugyanis tényleg idegesítőek tudnak lenni. Azonban az utóbbi napokban a népszerűségi indexük soha nem látott magasságokba szökött, a világ legkisebb legyének felfedezésével. Na persze ehhez azért kellett Arnold Schwarzenegger világhírneve is, aki után a legyet Megaproprodiphora arnoldinak nevezték el.

Brian Brown, a Los Angeles-i Természettörténeti Múzeum rovarszakértője azért választotta névadóként a mikroméretű új faj számára a meglehetősen nagy darab bodybuilderből előbb színésszé, majd politikussá avanzsált Arnoldot, mert hasonlónak találta a testfelépítésüket. Az apró légy elülső lábai ugyanis szupererősek, akárcsak Schwarzeneggeré egykoron. Így született meg tehát „Arnold, a légy”, akinek Kalifornia egykori kormányzója hatalmas hírnevet hozott, ő cserébe pedig ma már azt is beírhatja sokszínű önéletrajzába, hogy egy új fajt neveztek el róla.

Na de akkor nézzük, hogy a legyek mi mindenre képesek, amit nem is sejtettél róluk.

1. A legyek jók matekból

Az, hogy szinte képtelenek vagyunk lecsapni egy legyet, annak köszönhető, hogy azok képesek a másodperc töredéke alatt kiszámolni, a feléjük tartó veszélyforrás, mint például egy légycsapó érkezési szögét. A CalTech (California Institute of Technology) munkatársai bebizonyították, hogy a legyek a gyors számításoknak köszönhetően képesek megmenekülni a veszély elől, és egyáltalán nem össze-vissza repkednek, hanem tudatosan mozognak, akár hátra fele is tudnak ugrani, ha szemből közeledik a légycsapó feléjük.

2. Vannak legyek az űrben

A NASA 2014-ben gyümölcslegyeket küldött az űrbe, hogy tanulmányozzák hogyan hat hosszú távon rájuk az űrutazás és a mikrogravitáció. Az űrbéli „Gyömölcs Légy Laboratórium” eredményei segíthetnek majd az emberi űrutazás kérdéseiben.

3. A legyek a lábukkal ízlelnek

Az kis dögök azért tapicskolnak mindent össze, mert le kell szállniuk az ételre, és meg kell érinteniük a lábukkal, hogy eldöntsék ízlik-e nekik. A szaglásuk segítségével bemérik a kaját, majd azon landolva letapogatják a lábukon található ízlelő receptorokkal, hogy finomat főztél-e. A lábuk 10 milliószor érzékenyebb a cukorra, mint az emberi nyelv.

(kép:pixabay)

4. A házi legyek léböjt kúrán vannak

Csak folyékony halmazállapotú táplálékot tudnak felvenni a szájszervükkel, ugyanis az csupán szívásra alkalmas, akár egy szivacs. Szóval a szófordulat, amit nagyanyáink használtak, miszerint a légy beköpi az ételt, teljesen megállja a helyét, ugyanis ha a házi légynek a lába azt súgja, hogy ízletes ételt talált, de az szilárd halmazállapotú, akkor a légy szó szerint összeköpdösi emésztő enzimekkel, amik feloldják a táplálékot, és azt végül fel tudják szippantani.

5. A legyek látnak hátrafele, és akár landolnak is

A legyek szemét több ezernyi apró, vékony lencse alkotja, melyek képessé teszik arra, hogy 360 fokban, vagyis minden irányba lássanak. Így hiába osonsz a háta mögé, hogy lecsapd, hamar lebuksz. Fejjel lefelé is tudnak sétálgatni a plafonon, amit már biztos sokszor láttál, de ezen felül képesek hátrafelé ugrani, és a gyümölcslegyek még landolni is tudnak rükvercben.

(kiemelt kép: wikimedia)



Címkék: