Aki házépítésre adja a fejét, sok rácsodálkozásra számíthat a projekt során, még akkor is, ha generálkivitelővel dolgoztat. Az árajánlatok még hagyján – bár az idegrendszered szempontjából azok is izgalmasak -, de a zavarbaejtő választék sokszor igazi fejfájást okoz.

Tudod egyáltalán, hány féle téglából, azaz falazóelemből választhatod meg például a házfal alapanyagát? Millió szempont és megannyi lehetőség, bár szerencsére a mesteremberek rendesen megkönnyítik az ember életét, végülis ez a szakmájuk (no nem az életünk megkönnyítésére gondolok). Abból adnak választási lehetőséget neked, megrendelőnek, amilyennel jó tapasztalatuk van, ismerik, hiszen ők sem ellenségük saját maguknak: legyen olyan, amivel könnyű dolgozni.

Ugyanakkor a mi szempontjaink megrendelőként persze másra is kiterjednek. Jó gardenistaként fontos, hogy a fal lélegezzen, de mégis jó hőszigetelő legyen és persze ne terhelje meg a környezetét nagyon, hogy nyugodtan aludhasson majd benne a család (lelkiismerete is). Hogy mit értek ezalatt? Tartalmaz-e a tégla káros anyagot az egészségünkre vagy a környezetre? Előállításakor nyomattak-e bele gyűlékony-, mérgező- vagy soha le nem bomló anyagot, esetleg Kőmíves Kelement? Gyerekmunkás faragta-e a Távol-Keleten? Ésatöbbi-ésatöbbi fura gondolat a fejemben…

Az Ytong tégla például minden árajánlatban klasszikusan szereplő tétel. Nálatok is, igaz? Sosem értettem, mi ez a felhajtás körülötte, úgyhogy ezúttal utánanéztem, már csak a felújításaink hamarosan folytatódó etapja miatt.

Meglepő módon a gyártó (Xella Magyarország Kft.) fogta magát és létrehozott egy zöld vonalat, ahol bármiről megkérdezhetjük őket a termékeikkel kapcsolatban. És még csak kivitelező cégnek sem kell lenni hozzá, egyszerű földi halandóként is ellátnak információkkal, tanácsokkal. Le is írom a számukat, érdemes megcsörgetni akkor is, ha még csak tervezés előtt álltok, barátságos lények veszik fel a telefont: 06 80 69 69 00

Innen tudtam meg, hogy az Ytong és testvérei, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok teljesen természetes alapanyagúak (csak mészből, homokból, vízből állnak), így soha nem fognak veszélyt jelenteni az ökoszisztémára, ez már valami! Az Ytongnál kiemelték a hőszigetelő képességét és azt mondták, ez egy pórusbeton. Pardon? Hát igen, íme egy új szó, amit megtanulhatsz, ha építkezel. Milliónyi apró pórusába levegőt zárnak, így a külső hőszigetelést a legtöbb esetben el is lehet felejteni (hoppácska) és ezzel magyarázható könnyű formázhatósága is, amiért a kőművesek úgy imádják.

Még csak melléktermék sem keletkezik a gyártásakor (mondom én, hogy mindent megkérdeztem) és megnyugtatásul írom, hogy nem, nem gyerekek vésik téglaformára Vietnámban, hanem egy magyar gyárban készülnek az Ytongok, Halmajugrán, Gyöngyöshöz közel. Már levert a víz az ovisok miatt, igaz?

Na, dologra, megjött a jó idő! A kőműves is lábrázást kap, ha nem hívjuk időben. De legalább már az alapanyagon nem lesz vita.



Címkék: