Szerencsére nem vagy ezzel egyedül, elég sok embernek fordul meg a fejében, hogy haladni kellene, ami a mesteremberek elfoglaltsági együtthatójával azért legtöbbször a Youtube videók nézésében, és a házi kivitelezésben csúcsosodik ki.

Így tanultunk meg mi is glettelni (ocsmányan), csiszolni (ezt az ellenségemnek se kívánom), majd kicsit szebben glettelni (már majdnem elmegy rusztikusnak), majd megint csiszolni (a kémiatanárok se végezzék), majdnem elfogadhatóan glettelni. Ahol lekívánkozott a vakolat, ott segítettünk neki, így tanultunk meg vakolni, érdekes, ez elsőre jó lett, és azóta is fent van. A zsákos vakolóanyag a kulcs, drágább, de működik.

A laminált padló learkása például kifejezetten jól ment, 3-4 nap volt a 80 nm, és szépen belejöttünk magunk, rendesen sikerült, ugyan a díszlécek még nincsenek fent (angol típusú, vastag fehéret vettünk, csak nem volt rendes gérvágónk). Majd ősszel beköltöztünk. És így ránk omlott a sok beltéri teendő.

Két falunk például fűtetlen helység felé néz, amik egy belső, de fűtetlen lépcsőház, és egy műhelynek becézett sufni. Hiába szigeteljük majd kívülről a házat, ezen az sem segít. A két fűtetlen rész melletti szobába belépve kellemetlenül hűvösek voltak, az érintett falakat a nagy hidegben 14 fok alattiak mértem. Lemértem, a hőmérséklet 3 fokkal kevesebb volt a lakótérben itt, mint másutt.

Feltúrtam az internetet, és érdekes videókra és oldalakra találtam végül a belső oldali szigetelés mellett döntöttünk. Mutatok pár videót, mert többféle eljárás létezik. A hagyományos ásványgyapot, gipszkarton kombináció volt a trend az elmúlt évtizedekben, de mára azért ügyesebb megoldásokat is ismerünk.

Így találtam meg a Xella Multipor rendszerét. Őket az Ytong miatt ismertem elsősorban, mert a válaszfalaink ebből az anyagból készültek. De megosztom: https://www.ytong.hu/videok/multipor-hoszigetelo-rendszer . Ez ma egy korszerű és környezetbarát utólagos szigetelési technológia. A használatról is vannak oktatóanyagaik: https://www.ytong.hu/videok/multipor-hoszigetelo-rendszer

Ezekből egész jól kiderül, hogyan működik, nem az a szint, amit ne lehetne otthon megcsinálni szakember hiányában.



Címkék: