Turisztikai fejlesztések kezdődnek Pásztó történelmi belvárosában: megújul a középkori malom, mellette közösségi teret alakítanak ki szabadtéri színpaddal, mozival, fogadóépülettel. Felújítják Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetes lakóházát, szomszédjában kávézó nyílik, a Pásztói Múzeum pedig interaktív bemutatási formákkal gazdagodik.

A Varázsvölgy Pásztón című projektre csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pásztó önkormányzata a Széchenyi 2020 Területi Operatív Program (TOP) keretében.

A Varázsvölgy kifejezés Pásztó és a világhírű filmrendező, Gaál István szoros kapcsolatára utal, a Cserhát és a Mátra között húzódó pásztói medencének ugyanis Gaál István adta a Varázsvölgy nevet. A salgótarjáni születésű rendező Pásztón töltötte gyermekkorát.

A városháza tájékoztatása szerint a kialakítandó turisztikai attrakciók olyan szórakoztató elemeket tartalmaznak, amelyek segítségével a látogatók a Nógrád megyei város és környékének legendáit, kultúrtörténeti emlékeit, természeti, földtani örökségét ismerhetik meg.

A Varázsvölgy természeti és épített örökségét szimulátor segítségével helikopteres utazás során mutatják be. Restaurálják Pásztó középkori malmának romjait, és a malomkerekek helyreállításával bemutatják a korabeli malom működését. A malom mellé építendő színpadon szabadtéri filmfesztivált rendeznek, ahol különböző korszakok magyar filmjeit mutatják be, köztük Gaál István alkotásait is.

Az oskolamester házának legendáját ifjúsági regény és kosztümös szerepjáték formájában dolgozzák fel. Felújítják és látogathatóvá teszik Rajeczky Benjamin lakóházát, oda kerül a Pásztói Múzeumban őrzött hagyatéki anyag. A zenetörténész, népzenekutató, egyházzenész, zenepedagógus Rajeczky Benjamin 1901-ben Egerben született, de családja gyerekkorában Pásztóra költözött. 1945 és 1950 között a ciszterci rend priorjaként tevékenykedett Pásztón, ahol 1989-ben hunyt el.

A Pásztói Múzeum barokk monostorépületének pincéjében interaktív bemutatási formákkal viszik közelebb a látogatókhoz Pásztó természeti környezetét, a múzeum izgalmas őslénytani leletegyüttesének bemutatásával. A fejlesztések várhatóan 2019 júliusára fejeződnek be.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: