A világon elsőként betiltják a korallzátonyokra ártalmas vegyi anyagokat tartalmazó naptejek árusítását a Hawaii-szigeteken. Hawaii állam kormányzója, David Ige kedden hagyta jóvá az oxibenzon- és oktinoxáttartalmú krémek értékesítését korlátozó törvényt, amely 2021-től lép érvénybe.

Ez csupán egy apró lépés a hawaii korallok védelme és ellenálló képességük visszaállítása felé

– mondta Ige a javaslat aláírásakor, hozzátéve, hogy az államnak további erőfeszítéseket is kell tennie a virágállatok megóvása érdekében, például felvenni a harcot a betolakodó fajokkal, a szárazföldről a nyílt vizekbe kerülő szennyvíz problémájával és a klímaváltozással.

Az új törvény hatályba lépését követően kizárólag orvosi recept ellenében lehet majd oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó fényvédőket vásárolni Hawaiin, bár a turistáknak lehetőségük lesz magukkal hozni saját naptejüket az államba.

Kép forrása: Pixabay

 

A kutatók szerint a fent említett két vegyi anyag mérgező hatással lehet a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, és emellett népszerű turistalátványosságnak számítanak. A fényvédőkben előforduló oxibenzon képes módosítani a felnőtt korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, amelyek szinte lehetetlenné teszik a normális fejlődést. Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez.

Az Egyesült Államokban kapható naptejek 70 százalékában található oxibenzon és 8 százalékukban van oktinoxát. A törvény kritikusai szerint azonban nem támasztja alá elég független tudományos vizsgálat, hogy a két anyag valóban ártalmas a korallzátonyokra. Mások szerint a szabályozás megnehezíti a családok számára a védekezést a nap káros ultraibolya sugarai ellen.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: