Számtalan jótékony hatású gyógynövény létezik, de a körömvirág ezek közül is a legsokoldalúbb, ugyanis a szárától a levelén át a virágáig, minden apró részét fel lehet használni. Igény szerint kívül és belül is kifejti gyógyító erejét. Nézzük meg, pontosan miket is tud.

Az egészen késő őszig virágzó orvosi körömvirág (Calendula officialis), az őszirózsafélék családjába tartozik. Ez az egynyári, egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek. A Dél- és Kelet-Európában őshonos növény a kertek gyakori dísze, élénk, narancssárga virágaival a nyári napot idézi. Sok gondozást nem igényel, a szárazságot és az enyhe fagyokat is jól tűri.

(kép:wikipedia)

Ahány ház, annyi felhasználási mód

A körömvirágot használja a kozmetika, a gasztronómia, a gyógyászat, és még a festékipar is. Az erős narancsszínű virágait ételek színezésére (rizs, hal, levesek, mártások), valamint a tálaláskor díszítésként is alkalmazzák. A körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas. Hámosító és regeneráló hatásának köszönhetően gyakori alapanyaga a kozmetikumoknak, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és sebgyógyító hatása miatt pedig az  gyógyszeripar és a természetgyógyászok is felhasználják.

A körömvirág tea

A legtöbb hatóanyag akkor van a körömvirágban, ha egy napsütéses napon szüreteled le. A szárát, leveleit és a virágait is bele lehet tenni a teába, frissen és szárítva egyaránt.

(kép:pxhere)

Nem szabad felforralni a növényt, hanem forrázással kell elkészíteni belőle a gyógyteát. Ehhez végy két teáskanál körömvirágot, 3 deciliter felforralt vizet hagyj állni pár másodpercig, majd öntsd rá. Tíz perc után szűrd le, és már ihatod is. Az íze kicsit kesernyés, ezért egy kis mézzel édesítheted.

Így, belsőleg alkalmazva vértisztító hatású, segít gyomor- és bélpanaszok esetén, tisztítja a májat és az epehólyagot, valamint gyomorfekély esetén is javasolják.

Főzet, olaj és a csodakrém

Külsőleg is több formában felhasználható. A téli zimankóban az egyik legjobb módszer a krém, használata, ami segít a hidegben kiszáradt, gyakran kirepedezett bőrt regenerálni. Emellett sebek, égési sérülések, műtéti hegek és még visszér esetén is kiváló, mivel fertőtlenítő, gyulladásgátló, viszketés enyhítő és bőrregeneráló hatással bír. Alkalmazható borogatásként, lemosóként és még ülőfürdőként is.

A boltokban számtalan formában kapható, de otthon is könnyen lehet belőle olajat, főzetet vagy krémet készíteni. A már említett teát használhatjuk borogatásként, vagy lemosáshoz is.

Az olajhoz egy befőttes üveg alját töltsük meg levágott virágfejekkel, öntsük fel hidegen sajtolt olajjal, és hagyjuk állni 2 hétig. Ezután szűrjük le, és tároljuk hűvös helyen. Az így kapott olajat arcápoláshoz használhatjuk, ugyanis a körömvirág hatóanyagai ápolják, puhítják és fiatalítják a bőrt.

(kép:pixabay)

A krém készítéséhez használjunk sheavajat és szárított körömvirágot. A sheavajat kis lángon fel kell olvasztani, a virágot beleszórni, és pár percig összefőzni őket. Majd ezután hagyjuk állni egy éjszakára a keveréket. Másnap újra olvasszuk fel a vajat, szűrjük át egy gézlapon és tegyük üvegtégelybe. Ha szeretnénk pár csepp levendula vagy narancsvirág olajjal illatosíthatjuk a krémet.

(kiemelt kép:pixabay)



Címkék: