Kíváncsiak voltunk, mi épült-szépült hazánkban, milyen zöldterületek újultak meg. Ezeket gyűjtöttük össze. Több idei átadóval beharangozott fejlesztés befejezése jövőre csúszik, és 2018-ban – a választások miatt – hatalmas dömping lesz szalagátvágásokból és politikusi faültetésekből. A lista összeállítása után láttuk, hogy az ország Budapest-központúsága itt is érvényesül, nem tudni, vajon tényleg ennyivel több beruházás van a fővárosban mint vidéken, vagy egyszerűen a kommunikáció hiánya miatt nem hallunk több vidékiről. Épp ezért kérjük a kedves olvasókat, ha Önöknél is épült egy szuper köztér, park, vagy közkert, esetleg egyedülálló játszótér, küldjenek róla fotókat és információt, és frissítjük a cikket.

Moszkva sétány

A vizes vébéhez kapcsolódó fejlesztésekhez kapcsolódóan teljes közmű- és útpályacserén esett át a Margit hídtól az Árpád hídig tartó Carl Lutz (más néven Pesti alsó) rakpart. A Duna Arénához közelebbi, gyalogos- és kerékpárforgalom számára tervezett szakasz Moszkva sétány néven fut tovább. Elég vegyes a kép, de nem cincálnánk annyira szét a Carl Lutz rakpartot, mint az index.hu stábja, szerintünk az év három hónapjában igenis kellemes hely lehet, persze inkább csak munkaszüneti napokon, amikor az autóforgalom mérsékeltebb és szélcsendes időben, mert mégiscsak a Duna-part a főváros legszélesebb szélcsatornája. Valóban túl sok a szürke térkő, és a közmű szolgáltatók már megint győzedelmeskedtek a „zöldlobbi” felett, amikor nem hagytak helyet a védőtávolságok mellett elegendő faültetésnek. Jó lenne tudni, létezett-e zöldebb tervváltozat… Egy keveset segített, hogy a terv hiányosságait javítgatták ősszel, szárazságtűrő évelőágyakat alakítottak ki (ha már öntözőrendszer nem készült), néhány fa is került ide, bár a legtöbb dézsában.

Ilyen volt a Carl Lutz rakpart a felújítás után.

Ilyen lett a Carl Lutz rakpart a növénytelepítés után.

Amúgy nagyon érdekes megfigyelni, mennyire különböző lehet a végeredmény két hasonló feladatnál, amelyek szinte egy időben, azonos projekt keretein belül készülnek, és még közel is egymáshoz. Szintén a vizes vébéhez igazítva építtette a XIII. kerület a személyes ranglistámon első helyezett Dagály sétányt. Hómann János és Pécsi Máté (Objekt Tájépítész Iroda) munkája a legmodernebb tájépítészeti jegyeket mutatja. A Váci út Turbina utcai csatlakozásától a Dagály Strandfürdőig vezető gyalogos sétány a lehető legegyszerűbb vonalvezetésű (hiszen egy keskeny és nyílegyenes útvonal), ezt két kellemes szélességű sétány közé telepített zöldsáv alkotja, a zöldsávban az utcabútorok is elfértek. Anyaghasználata és növénykiültetése viszont mesteri, ráadásul a növényzet alatti vízvisszatartást is kiépítették, ami nálunk még nem elterjedt, pedig igencsak csökkenti a csatornahálózatba kerülő víz mennyiségét.

Dráva sétány

Dráva sétány

Nyárra a Margitsziget is ráncfelvarráson esett át, az úthálózat rendezése mellett célterületeket jelöltek ki a tervezők. Olyan pontokat, ahol az évek során a funkciók, használók összekeveredése miatt rosszul működő, zavaros csomópontok jöttek létre. Az Árpád híd felől érkezők egy egyszerű fogadóteret találnak, a Japánkerttől délre, a parkoló kapujánál pedig egy olyan elosztótér készült, ahol végig a gyalogosok élveznek prioritást. A harmadik nagyobb célterület a Kaszinótól délre készült, a sziget pesti oldalán lévő kikötőtől egészen a Hajós Alfréd uszodáig vezető lendületes nyomvonalú sétány, ami formailag zárja le a szökőkút terét, napozóbútorokkal, árnyékolókkal.

A budavári Európa ligetben új közvilágítást építettek, a felújított és beléptető rendszerrel ellátott sportpálya mellett fitneszpark jött létre, a névadó 31 európai főváros fája elé pedig új mészkőtáblákat helyeztek el.

A közeli Millenáris park bő 15 év alatt leromlott parkját is felújították, (és már épül a szomszédban a Széllkapu), 300 millió forintot költöttek rá, a tó egy részét megszüntették, területét gyepesítették, a bútorokat lecserélték, a növénykiültetést koros fákkal egészítették ki, köztük a leglátványosabb a 40 éves erdei fenyő.

2015 óta több ütemben alakul át a János-hegy és a Normafa környéke. Két éve az Anna-réti játszótér, a gyalogos sétány és bútorok kihelyezése valósult meg, 2016-ban a sétány mentén futópálya és fitneszpálya épült, idén a zugligeti Lóvasút végállomás épületét újították fel teljesen.

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont

Óbuda a közösségi tervezésnek honlapot szentel, amin nagyon könnyen követhető, hol tartanak a kerületi projektek. Ráadásul a közösségi tervezés itt tényleg megvalósul, általában hat alkalommal – mielőtt a tervezés megkezdődik, egészen a tervek elkészültéig – gyűlnek össze a hozzászólni kívánók. Hasonlóan jól követhetők a 13. kerület beruházásai az AngyalZÖLD+ honlapján.

A Városháza téren nyárra állították fel a szuper POP-UP parkot, amit a HELLO WOOD készített. Sokkal jobb, mint a videón:  http://budapestvideo.hu/video/pop-up-park-a-varos-sziveben (egyébként ezt a videót megnézve vettük észre, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes rendszeresen hozzáöltözik a park bútorainak színvilágához! Gratula!)

Még nem készült el, de részben már látogatható az Orczy kert, és szinte kész a csepeli Daru domb környezetének rendezése is.

Gellérthegyi csúszdapark (kép: www.s-ter.hu)

Játszóterekből sem lesz hiány ezután sem, teljesen átalakult a legendás Gellérthegyi csúszdapark, immáron gumiburkolat fedi a teljes domboldalt az új csúszdák alatt, és új tematikus – tűzoltós, végre!!! – játszótér épült a II. kerületi Vérhalom téren, felújították a MOMKULT játszóterét. A „játszó”terek közül a csepeli, hangsúlyozottan a mozgássérülteknek is számos eszközt tartalmazó tornaparkot emelnénk ki, ahol a magyar MagikMe integráló játszóeszközei is helyet kaptak.

Libikóka és homokozó, amit egészséges és fogyatékos gyerek együtt tud használni a csepeli integrált sportparkban (kép: budapest.hu)

 

Márk Iván rózsanemesítő emléktáblát kapott a budatétényi Rozáriumban. A rózsakert első üteme 22,4 millió forintból újult meg, ebből járdák épültek, bútorokat helyeztek ki. Gyálon a Millenniumi Parkban 147 millió forintnyi felújítás történt, a „biodiverz madárbarát kert” nagyon jól hangzik. A XVI. kerületben a Mátyás téren építettek új sétányokat, díszvilágítást, és a kerület első zenepavilonját 130 millió forintból.

2017-ben volt 500 éve, hogy Luther Márton 95 tételét kifüggesztette, emiatt ez az év a Reformáció Emlékéve volt. A XVI. kerületben ehhez kapcsolódva épült meg az ún. Reformátorok tere, „a Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magasságban lévő téren egy 17 méter magas kilátó, egy 80 négyzetméteres kávézó, sétálóutak és parkolók vannak. A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút került, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz.”

Kép: Emmi/Bartos Gyula

Az emlékév másik jelentős, ideiglenes installációja a Kálvin téren kapott helyet. Szabó Levente és Polgárdi Ákos munkája, a Reform500 a burkolatban elhelyezett 95 betonlapból áll, ezek mindegyikére „két idézet került, a legnagyobb reformátoroktól (Luthertől, Kálvintól, Zwinglitől, Melanchthontól és társaiktól) származó egy-egy gondolat, valamint egy magyar, a lehető legtágabban értelmezett reformáció-vonatkozású idézet.„ A míves megvalósítású, Magyar Formatervezési Díjban részesült installáció jövője is szép, a kövek örökbefogadhatók, itt lehet térképen követni, hová kerülnek a kövek a jövőévi kiemelés után.

Kép: Polgárdi Ákos

Számos szobor került ki a közterekre, erről már írtunk a gardenistán is, decemberben pedig még átadták a Gömböc-szobrot a Corvin stétányon.

Nem magyarországi, de magyar vonatkozású hír, hogy elkészült a Nagy Tamás DLA tervezte 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve New Yorkban, ami 1956. október 23-ának égboltját jeleníti meg, ahogy aznap a forradalom résztvevői, Budapest lakói láthatták (volna, ha nem felhős az ég). Szép gesztus, szép alkotás.

Fotó: Nagy Tamás DLA

A végére hagytuk Budapest legnyugodtabb közkertjét: a Fiumei Úti Sírkertben idén a miniszterelnöki sírok felújítása valósult meg, valamint az Apponyi hintó kiállítása. Az oldalon tematikus sétaútvonalakat találunk, ha nem vágyunk a tömegre, a lehető legjobb helyszín egy elmélyült sétára.



Címkék: