A cseresznyefa nem csak gyönyörű, de a gondozása is egyszerű, ráadásul minden egyes falat visszarepít a gondtalan gyermekkorba, amikor a nyári melegben a cseresznyefa nem csak árnyékot, de hűsítő finomságot is adott. Ha nosztalgiával gondolsz vissza a hasonló emlékeidre, akkor lenne egy kérdésünk: Miért ne lehetne ez ma is így?

Rendszerint az almafa és a cseresznyefa viszi a prímet, mikor valaki gyümölcstermőt szeretne ültetni a kertjébe. A cseresznyefa valójában majdnem minden évszakban meghálálja a gondoskodást. Tavasszal a virágai miatt válik a kert ékévé, nyáron pedig gyönyörű és ízletes termésétől válik a kertbe látogatók kedvenc helyévé. Szóval ha a vendégeid egyszer csak eltűnnek, akkor érdemes először a cseresznyefa alatt keresned őket, jó eséllyel ott csemegéznek majd.

Minden tavasszal virágba borul

Mire kell odafigyelni az ültetésnél?
Ha eldöntötted, hogy szeretnél egy cseresznyefát a kertedbe, akkor az ültetésnél fontos odafigyelni néhány dologra, hogy hosszú éveken keresztül jól érezhesse magát a fa a birtokodon. Először is ki kell választanod a számára ideális helyet. A cseresznyefa igényei nem túlzóak, porhanyós, humuszban gazdag, levegős talajt és sok napsütést kíván, tehát ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő helyet számára. Ha konténeres kiszerelésben vásárolod meg, bármelyik évszakban elültetheted a fagyos hónapokat kivéve. Amennyiben azonban szabadgyökeres változatra esett a választásod, akkor október 20-a és március 20-a között kell elültetni, szintén kikerülve a fagyos időszakot. Fontos tudni, hogy igazán helyigényes fáról van szó, így az ültetésnél ezt is vedd figyelembe, nehogy később gondot okozzon az egyre terebélyesedő fa. Ilyen probléma lehet, ha az utcafronton esetleg eléri a vezetékeket vagy ha a termés egy része egy idő után a szomszéd portáján landol.

Milyen gondozást igényel ez a gyümölcsfa?
A cseresznye szereti a napfényt, vízigénye közepes, a talajra nem érzékeny, csak a kötött közeget kell kerülni. Amennyiben nem adott az ilyen adottságokkal rendelkező talaj, érdemes azt ültetés előtt feljavítani. A cseresznye tartása egyébként a közepes nehézségű kerti feladatok közé tartozik, így a kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak ezzel a gyümölcsfával. Fontos információ, hogy több betegségre és kártevőre hajlamos, így lemosó vagy éppen probléma elhárító permetezésre évente többször szükség lehet. Ettől nem kell megijedni, hiszen ha egyszer megtanulod, később már rutin feladattá válik. Emellett lényeges a nyár végén esedékes ritkító metszés is, amely szintén könnyedén elsajátítható elméletben és gyakorlatban is. Nem kell megijedni ezektől a feladatoktól, ugyanis ha csak egy cseresznyefa van a kertedben, akkor mindez nem vesz igénybe sok időt. Hidd el, bőven elég egy ilyen gyümölcstermő is, hiszen egyrészt nagyra nő, másrészt pedig már egy fa éves termése is bőven elég akár két család számára is.

Hogy hálálja meg a gondoskodást a cseresznyefa?
A cseresznyefákban az a jó, hogy nem kicsit hálálja meg a gondoskodást és a törődést. Tavasszal gyönyörű virágokkal borítja be a kertet, melyek igazi tündérkertté varázsolják a birtokodat. Később, nyáron pedig megjelennek a semmihez sem hasonlítható, roppanós, piros, zamatos gyümölcsök. Egy fa akár 80 – 100 kg cseresznyét is teremhet egy évben, amiből – amely nem fogy el rögtön a fa alatt – készülhet befőtt, lekvár, de akár kompót is.

Finom ropogós!

Egészséges és finom termés
A cseresznyének számos jótékony egészségügyi hatása van. Az egyik ilyen, hogy tisztítja a vért, így enyhítheti az ízületi fájdalmakat és segíti a káros anyagok távozását a szervezetből. Ezzel együtt szépíti a bőrt is, csökkennek a pattanások és eltűnik a zsíros arcbőr is. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Emellett számos vitamint és antioxidánst is tartalmaz. Ideális a fogyókúrázóknak is, naponta akár fél kilót is bátran megehetsz belőle. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt ideális csemege a cseresznye.

A cseresznyének számos fajtája létezik, ha szeretnéd őket közelebbről is megismerni, kattints IDE!

(Képek: megyeriszabolcskerteszete.hu, pxhere.com, pixnio.com, pixabay.com)



Címkék: