A kaliforniai Monterey Bay Aquarium készített egy remek filmet egy nagyon izgalmas állatról, a sáskarákról. A sáskarák sok mindenben elég jó: vadászatban, gyorsaságban, erőben, de ahogy lát azokkal a furcsa szemeivel, na az az igazán fantasztikus.

Az emberi szemben háromféle színérzékelő receptor van, ami ahhoz kell, hogy színesben láthassuk a világot. A sáskarák összetett szemének receptorai viszont nem álltak meg egészen 16 fényérzékelő sejtig, amiből 12 a színlátásért felel. Így az ízeltlábúak közül neki van a legélesebb látása. A nyeleken mozgó szemekhez ráadásul egy színpompás test tartozik:

Azt gondolnánk, hogy ilyen sok receptor különleges színlátást eredményez, ám egy kutatás bebizonyította, hogy nem ez a célja. A sáskarákok például nem tudnak különbséget tenni a világos narancssárga és a sötétsárga szín között, viszont gyorsan felismerik az alapszíneket, ráadásul ez már a szemben megtörténik, kevés agyi kapacitás lefoglalásával. A tudósok szerint ez az élőhelyükön nagy előnyt jelenthet, hiszen a korallszikrtek nem csak színesek, de rendkívül veszélyesek is egy ilyen rák számára.

Kiemelt kép:  opencage.info



Címkék: