A régi idők legendás állatai, az unikornisok, sellők és a többiek mellett létezett egy különösen egzotikus lény, a zöldségbárány is. A legenda szerint a páfrányszerű növény gyümölcse báránnyá fejlődött és mivel sokat látott utazók is írtak róla, sokági tényként kezelték a létezését.

A lényt tatár bárányfű, szkíta bárány, és borometz neveken ismerték. Azt tartották róla, hogy a gyümölcse a legfinomabb húsú és legtisztább gyapjúval rendelkező bárány, akit valaha láttak. Ám ha levágják a növényről, az állat azonnal elpusztul. Persze nem baj, hús és saláta egy helyről, nem is lenne rossz.

https://blogs.scientificamerican.com

A furcsa állatnövény több kultúrában is felbukkant, a Talmudban, a zsidó folklórban, az Ószövetségben is hivatkoznak rá,  de ókori görög források is említik. A hiedelem szerint ez a növényállat Közép-Ázsiában honos és páfrányszerű. Miután az 1500-as években az elismert felfedező-geográfus-történész Sigismund von Herberstein báró is találkozott vele Oroszországban,  neki pedig miért is ne hittek volna, a zöldségbárány bekerült a tudományos enciklopédiákba is. 1751-ben a híres francia Encyclopédie-be is kapott egy fejezetet, a legenda pedig kitartott egészen 1887-ig. Ekkor ugyanis  egy híres természettudós, Henry Lee megírta a zöldségbárány történetét, ami fényt derített néhány dologra.

wikipedia.org

Amikor a British Museum birtokába jutott egy elpusztult példány, vagyis egy annak hitt valami, a tudósok számára elég hamar kiderült, hogy egy egyszerű páfrányról van szó. Végül szépen összerakták a legenda eredetét, ami nem meglepő módon a gyapotból eredt. Az Indiában járt görögök írtak úgy róla, mint a növényről, amin birkáéhoz hasonló gyapjú nő. Ennek a félrefordítása vezetett a vicces eredményhez, a bárányt növesztő páfrányhoz, ami a legendás lények idejében egészen elfogadható dolognak tűnt. Ezt a történetet hallhatta Sir John Mandaville, aki az útikönyvévben is emlegette az állatot, viszont róla kiderült, hogy nem mindig a valóságról számolt be a könyveiben. Ráadásul létezik egy páfrányfaj, aminek a gyöktörzse hasonlíthat egy bárányra is, tehát a szájról szájra járó történethez végül mindenki hozzárakott egy keveset, így könnyen elterjedt, hogy létezik egy növény, ami bárányt terem.

Forrás: Ma Is Tanultam Valamit

Kiemelt kép: sunyiverzum.wordpress.com



Címkék: