Sok növénycsoport van, ami változatos megjelenésének köszönhetően évtizedek óta közkedvelt dísznövény. A cserépben tartottak közül az orchideák, fokföldi ibolyák, muskátlik vagy a tavaszi kankalinok és hagymások mellett lassan de biztosan araszolnak felfelé a népszerűségben a kövirózsák, aminek én személy szerint nagyon örülök.

A címmel a kövirózsák ma már megszámlálhatatlan fajtaválasztékára és az ebből adódó végtelen variálhatóságára akartunk utalni. A változatosságuk oka, hogy magról szaporítva viszonylag könnyen hozhatóak létre új változatok, mert a fajok-fajták könnyen kereszteződnek egymással.

Életkép az egyik nagy kertészeti áruházlánc kövirózsa kínálatából

Németországban, Franciaországba és főleg az USA-ban cégek, vagy olyan hobbikertészek akik profi szinte űzik a hobbijukat, maguk állítanak elő végtelen számú hibrideket, amiket aztán fantázianevekkel látnak el és így értékesítenek. Ezek alapján el lehet képzelni, hogy miután kikerültek a termesztőtől, milyen lehetetlen feladat beazonosítani őket. Főleg úgy, hogy a boltok polcaira sokszor már név nélküli tartóedénybe érkeznek.

Nem elég, hogy évről-évre újabb formájú, méretű és színű növények jelennek meg a világban, a kövirózsák egyik értékes tulajdonsága, hogy szinte évszakonként változtatják a színüket. A legnagyobb eltérés persze a téli és nyári megjelenésükben van, főleg ahogy tavasszal megjön a jó idő. Ha ilyenkor elmész otthonról egy hétre hidegben, és melegben érkezel haza, lehet rá sem fogsz ismerni a kis kedvencedre.

Ugyanaz a kövirózsafaj március elején és májusban

Szóval adott sokféle megjelenésű kövirózsa, amik ráadásként év folyamán kaméleonként viselkednek, s ha ezt még megfejeljük azzal, hogy odafigyelünk az igényes tartóedényükre vagyis bármilyen dekorcserépbe tesszük a növényt, máris biztosak lehetünk az egyedi megjelenésben.

Ugyanaz a kövirózsacsoport hagyományos műanyag edényben és dekorcserépben. Melyikben néz ki jobban?

Így lesz a kövirózsa tökéletes ajándék a feleségednek, vagy bárkinek, akiről tudod, hogy szereti a növényeket.

A kövirózsák tartósak, télállóak, a mínusz 20-25 fokot is károsodás nélkül elviselik, sőt: egyik barátom kisfia tavalyelőtt ősszel beletett egy cserép kövirózsát egy vödör vízbe azzal a céllal, hogy jégvirágot csinál belőle – a szülei nem vettél észre. Az persze belefagyott, s mikor a kiderült a virágkísérlet, már úgy voltak vele, hagyják, majd tavasszal kidobják ha kiolvad a vödörből. 2 hónap után sértetlenül került elő a cserépnyi kövirózsa… Persze nem hagyták vízben állni, a vödörből rögtön kiszedték a jégtömböt, ahogy tudták, és úgy hagyták kiolvadni.

Ahogy a kövirózsa telep növekszik, érdemes egyre nagyobb cserépbe átültetni őket, ezzel segíted növekedésüket és szaporodásukat

Sikeres tartásukhoz 3 dologra kell odafigyelni:

  • Laza szerkezetű, vízáteresztő földbe kerüljenek, mert gyökerei és töve a pangó vízre érzékenyek, hamar rothadásnak indulnak. Ezt legkönnyebben úgy érheted el, hogyha hagyományos földet összekeversz 1/3-1/3-1/3 arányban homokkal és apró szemű sóderrel. Még jobb, ha teszel bele tőzeget is, és ha van otthon házi komposzt, akkor abból is. Ha minden van otthon vagy ráveszed magad, hogy beszerezd, akkor a legjobb ennek az 5 anyagnak az egyenlő arányú elegye. Szinte mindenhol írják a netes oldalakon, hogy keverj a földjébe kavicsot meg kis szikladarabokat, és tegyél az edény aljára is kavicsot, mert azon átfolyik a víz. Ez teljesen felesleges. Ha a föld kötött, vagyis agyagos, nem vízáteresztő, akkor a kavics sem menti meg a helyzetet. Ha pedig a talajkeverék megfelelő, felesleges a kavics.
  • Soha ne álljon alatta víz. Ebben a helyzetbe jól jön a kavics, de ne a cserépbe tedd, hanem a dekorkaspó aljába, azon álljon az edény, amiben maga a növény van. Így a felesleges víz ki tud folyni az edényből úgy, hogy ne áll vízben.
  • A kövirózsát napfényes helyre tedd! Mivel rendkívül fényigényesek, már félárnyékba is látványosan megfakulnak, megnyúlnak, elvesztik díszítőértéküket, és ilyenkor még könnyebben kirohadnak.

A kertészeti áruházakban ma már végtelen színű és méretű, igényes kaspókból válogathatsz

Hidd el nekem ezeket az általánosan olvasható tanácsoktól kicsit eltérő gondolatokat, van néhány száz cserép kövirózsám, kitapasztaltam már a tartásukat.

Nem a legfontosabb tévhit, de jó ha tudod: azt is szinte mindenhol olvasni lehet róluk, hogy a sovány, tápanyagban szegény talajt kedvelik. Ezt úgy mondanám, hogy inkább csak elviselik. Valóban, a háztetőn és egy kőkerítés tetején is megélnek, ha egyszer meg tudtak tapadni. Ilyen helyeken viszont leginkább csak vegetálnak. Új hajtásokat nem fejlesztenek, nem virágoznak, szélső leveleik pedig folyton össze lesznek száradva. Ha szépségében igazán kiteljesedett kövirózsát akarsz, akkor ne csak silány törmelékbe vagy homokba ültesd, hanem a fent leírt módon elkészített talajkeverékbe.

Egy tipp a hatásfokozáshoz: keress a kövirózsa színéhez hasonló cserepet, így sokkal inkább összhangban lesz a látvány. Ezeket utána kedvedre variálhatod

Mindezeket a tanácsokat ha betartod vagy elmondod a megajándékozottnak, évről-évre nagyobb és nagyobb kövirózsa teleped/telepetek lesz, egész éven át tartó dísze a terasznak, verandának vagy erkélynek.

Nézd végig a galériát és ha valamelyik megtetszik, keresd meg a kertészetekben!



Címkék: