Nekünk csak néhány éve van, éppen ezért még nem tudtam velük betelni, minden tavasszal alig várom, hogy előbújjanak a csodás, hagymás hóvirágok (Galanthus). Nem vásárolt példányok laknak nálunk. Egyik évben egész egyszerűen átugrottak a szomszédból és itt maradtak buli után. Szép bizonyíték ez a saját szaporodására, ám mi is besegíthetünk neki, tudtad? A művelet nem kíván se különleges tudást, se sok időt, így érdemes kipróbálnia annak, aki több, sőt még több hóvirágra vágyik.

Tipp #1

Ha elhervadtak a virágok, csípjük le a fejeket, hogy ne magok növesztésére használja a növény az energiáit, hanem hagymái fejlesztésére.

Tipp #2

Ne vágjuk le a leveleit, csak ha már elsárgultak. (Épp így kell eljárni a tulipánoknál is például.) A levelek visszahúzódásakor ugyanis a hagymák extra energiát kapnak a jövő évi virágzáshoz.

Tipp #3

Osszuk szét, ha már elsárgultak a levelei! Ez nagyjából áprilisra tehető, addigra már szépen megszívta magát energiával minden hagyma. Ássuk körbe a hóvirágot, de legyünk óvatosak, mert jó 15-20 cm mélyen vannak a hagymák, nehogy megsérüljenek. Ha már túl nagy csomókban van, érdemes megtenni ezt a lépést, mert szellősebb közegben sokkal jobban fejlődnek a sarjhagymák, amikből jövőre már virág is nőhet, ha jól érzik magukat. Én egymástól 10-15 cm-re, három-négyesével szoktam őket ültetni, és úgy látom, három évente éppen jó tempót diktálok nekik ezzel. Szépen beteríti majd a területet pár év alatt, és még így is sokkal hamarabb lesz hóvirágszőnyegünk, mintha kivárnánk a természetes szaporodási idejét.

Ess neki te is bátran, de csakis megfelelő időben!

(Főkép: pxhere.com)Címkék: