Minisorozatunk második részében a fából készült kerti szegélyek után a természetes köveket és a térköveket nézzük meg, mire megyünk velük, ha szegélyépítésre adjuk a fejünket. A gyepet a virágágytól vagy egy kavicságytól elválasztó fix szegély megkönnyíti a kerti munkát: egyszerűbb és gyorsabb lesz a fűnyírás, s a gyep kevésbé vagy egyáltalán nem nő bele az ágyásba, szóval egy nagyon hasznos kerti cuccról van szó.

Alternatív kőszegély

Az előző cikkben a végére hagytuk az alternatív megoldást, most ezzel kezdünk. Ha van otthon kéznél kellő mennyiségű természetes szikla, esetleg olyan helyen laksz, ahol a föld szinte magától “termeli ki” a nagyobb köveket, azok is jók lehetnek szegélynek. Ha nem kergeted a tökéletes gyep-élményt, és nem zavar, hogy a kövek mentén néhol ott marad hosszabb szálakban a fű, és kicsit pepecselős lesz a szegélynyírás, akkor a természetes kőszegély a te megoldásod.

Sziklákkal is ki lehet rakni a gyep szélét, hogy megkönnyítsük a kertfenntartást – vannak ennél rosszabb megoldások is, és nem feltétlenül kell pénzt kiadni szegélyre, ha esetleg van kéznél pár tonna szikla otthon

Andezit kiskockakő

A kőlerakatokban méret szerint leginkább kis kockakő/nagy kockakő csoportra bontják a roppantott termésköveket. A kis kockaköveknél a két talán legáltalánosabb méret a 10x10x10 cm és a 10x10x5-7 cm-es (10 és 5-7 cm vastag a kő), a nagyokról a cikkben később olvashatsz.

Az andezit színe barnás-sárgástól az inkább szürke árnyalatokig változhat, nagyon változatos a színvilága. Ahogy az andezit, a később sorra kerülő bazaltkocka is teljesen fagyálló, élettartama a mi kis emberi időszámításunk szerint szinte végtelen. Persze 1000 év alatt biztos szétmállik egy ilyen kis kődarab. Talán elég hozzá 500 is, ezt majd tapasztalatszerzés és részletes adatgyűjtés után megírom egy külön cikkben.

A lapos köveket mindenképp betonozni kell, különben nem fognak a helyükön maradni, még ha agyagos föld színéig döngölöd is bele, akkor sem. Maximum pár hónap után kimozog, kirúgja a gyerek, a kutya, kitúrja a lótetű, odébb tolják a giliszták, úri passzióból.

A jó hír viszont, hogy minimális beton elég a fixálásához, ez nálam 5-7 centi vastag betonréteget jelent a kő alatt. A két lapos oldalát is legalább minimálisan beton kell, hogy körbefogja, mert ha csak alul érintkezik a kötőanyaggal, ki fog mozdulni. Ezek a mai giliszták szeretnek emberkedni.

Lapos, 5 cm vastag és 10×10 cm-es méretű andezit kis kockakő szegély gyöngykavics és gyep elválasztására

Bazalt kiskockakő

A kis kockakő másik általános mérete a 10x10x10 cm-es változat, de létezik szinte minden méretben centinkét változva, egészen az 5×5-ösig. Ez a kupac itt lent a 10×10-es méret, egy kő kb. 1 kg. Számold meg, hogy ez itt mennyi! A 10 cm vastag köveket már nem feltétlenül kell bebetonozni, elég ha egy kis árkot ásol nekik, ami 1-2 centivel alacsonyabb, mint maguk a kövek, így gumikalapáccsal a földbe verve szépen a talaj szintjébe lehet dolgozni azokat. Néha ugyan ki fog mozdulni egy-egy, de ha nem ugrál rajta a család meg egy bernáthegyi, és nem vonulnak át szarvascsordák a kerten, akkor rendben lesz. Ha viszont 10-15 %-nál nagyobb lejtőn akarod használni, akkor jobban jársz a betonos rögzítéssel!

Bazalt kockakövek felhasználásuk előtt összeálltak egy utolsó nagy csoportképre

Bazalt kockakő szegély egyenes vonalban – kiemeli a gyep formáját, határozott karaktert ad a kertnek. Idővel a növények kicsit ráborulnak, így nem lesz ilyen “merev” a szegély vonala

A fenti két képen “új”, vagyis frisse vágott-roppantott kövek vannak, a következőn újra felhasznált kis kockakő. A színe ugyanolyan, a mérete ennek itt kisebb, 8×8-as, s az élei kicsit lekerekítettek, kopottak – valahol jártak rajta 50-100 évig, aztán egy kertben kötöttek ki a következő 100 évükre.

8x8x8 cm-es, használt bazalt kockakő – az apró szemű bazaltmurvával elég jó párost alkotnak

Bazalt nagy kockakő

Fentebb már igazából mindent megtudhattál a kockakövekről, itt már csak a méretében van eltérés. Még annyit, hogy nem árt, ha van kéznél egy szintező vagy legalább egy deszka, hogy a szegély teteje egy szintben legyen, és ne zörögjön rajta a fűnyíró kereke, vagy te fel ne bukj egy kicsit is kiálló kőben.

A nagy kockakő 20x20x20-as, vagy 18x18x15-ös méretben létezik leginkább, ez utóbbi a régi macskaköves utak felszedett és okosan eladott anyaga. Szemléltetésként álljon itt egy sütögető építésekor készített kép –  a technika ugyanaz, csak a szegélyhez elég sokkal kevesebb beton, vagy még inkább: semennyi. A 10-12 kilós kövek a talaj szintjébe építve egészen tartósak, nem lesz velük baj.

A szegélyt is pont így kell beépíteni – de ez itt egy sütögető lesz – csak, hogy összezavarjalak!

Egyenes vonalban és ívben is szépen le lehet rakni. Az ívesen kialakított szegély esetében e félj, egyik oldalon a gyep, a másikon a növények el fogják takarni az ívben kialakuló agy hézagokat.

Egyenes vonalban lerakott nagy kockakő szegély

Gyep és virágágyás, virágágyás és murvaburkolat, murvaburkolat és akármi elválasztására is ideális a bazalt kockakő

Mivel a nagyobb méretű kövek 15-18 cm szélesek, a mulcs nehezebben szóródik ki a fűre és a fű is nehezebben tud benőni az ágyásba a szélesebb akadály miatt

Térkőszegélyek

Szegélyt térkőből is lehet építeni (sajnos). Én nem igazán szeretem, valahogy erősebben mesterkéltnek látom, mint a természetes köveket. Szerintem a beton térkövek maradjanak meg burkolatnak: járdának, autóbeállónak, arra való. Ugyanakkor nem lehet azt mondani egy visszafogott, természetes kő színét utánzó térkő esetében – amit ráadásul szépen is raktak le -, hogy csúnya lenne. Ez, mint sok minden más is a kertben, ízlés kérdése. És ezen a dupla szegélyen biztosan jól elgurul a fűnyíró kereke, így lesz a legkevesebb gond a szegélyezéssel.

Egyenesen is és ívese is le lehet rakni, igényese fog kinézni. Persze célszerű minél nagyobb ívekben gondolkodni, hogy a kövek közti hézag kicsi maradjon.

Ívben lerakott dupla térkőszegély

Ez pedig itt egy 7x7x7 cm-es térkő szegélyként felhasználva. Az első képen még kicsit rumli van, de a következőn minden a helyére kerül.

7x7x7 cm-es beton térkőszegély a kert félkész állapotában

 

A szegély kész, a kert kész, a növények is készek, a cikk is készen van – Vége!

De a galériát azért még nézd meg, van benne pár kép, amit a cikkben nem láthattál!



Címkék: