Hiába az őszi növények, az terasz sarkában ücsörgő örökzöldek és a téli dekoráció, minden balkonláda, dézsa és üres cserép friss növényért kiált. És mi is, ezért nekiállunk a tervezésnek, a palántázásnak, vásárlásnak és ültetésnek. Ha úgy gondolod, hogy idén tiéd lesz a legszebb erkély, párkány, vagy az a kis sarok a gangon, makkor mielőtt ültetésbe kezdenél, fotózd le gyorsan az előtte állapotot, mert újra indul a Balkony Aranya pályázat!

A sok szürke beton, a kopott házak, a semmire sem használt, vagy épp hogy lomtárnak minősített erkélyek lehangoló látványa ellen küzd a Balkon Aranya kezdeményezés, aminek célja a szebb és élhetőbb lakókörnyezet. A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégiumban született meg verseny ötlete, idén pedig a Kortárs Építészeti Központ a Közösségi Kertek programján keresztül karolta fel ezt a csodálatos kezdeményezést. A Közösségi Kertek a városi lakókat ösztönözve most már a házakat is bezöldíti, közelebb hozva a természetet, s nem utolsó sorban ezzel a városi mikroklíma is javul.

Forrás: pixabay.com

A pályázaton minden magyarországi városi lakos részt vehet, méret megkötés nincs, nagy terasz sem kell hozzá. Kis erkélyen, gangon, vagy akár csak ablakpárkányon, netán belső udvaron, vagy tetőteraszon, mindenütt jól mutat a zöld! Az alábbi kategóriákban lehet egyénileg és közösen (a szomszédokkal összefogva) is indulni:

I. Egyéni pályázó

Balkon, terasz – Erkélyen, teraszon végzett növénybeültetés
Párkány – Ablakpárkányon végzett növényesítés
Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett egyéni kiültetés

II. Közösségi összefogásban

Párkány – Ablakpárkányon végzett növénytelepítés, min. két szomszéd, vagy teljes emelet összefogásával
Tetőterasz, belsőudvar – Lapostetős házak tetején, tetőteraszon, valamint belső udvarok, társasházak földszintjén burkolt felületeken végzett közösen, együttműködésben létrejött növényesítés.
Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett kiültetés, min. két szomszéd vagy egész emeleti lakók összefogásával

A pályázathoz először készíteni kell egy képet a zöldíteni kívánt terület eredeti állapotáról, majd amikor a legszebbnek ítéljük az elkészült művet, egy új fotóval együtt, 2018. szeptember 17. hétfő, déli 12:00 óráig küldjük el pályázatunkat a jelentkezési lappal együtt.

További részletek a pályázat oldalán!

Kiemelt kép: pinterest.com



Címkék: