Hongkong területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének körülbelül kétharmada, ezzel pedig a Föld egyik legsűrűbben lakott városa. Nem csoda, hogy hosszú ideje lakhatási válsággal küzd: a bérlemények ára szinte megfizethetetlen, talán sehol nincs akkora lakáspiaci túlkereslet, mint ott. Az építészek és tervezők ennek leküzdése érdekében folyamatosan új megoldásokat igyekeznek találni, nemrégiben például úgynevezett betoncsőlakásokkal célozták meg a fiatalabb korosztályt.

A James Law Cybertecture stúdió nevéhez kötődő OPod Tube Housing projekt prototípusoknak a lényege, hogy egymásra rakható betoncsövekből alakítanak ki apró apartmanokat, amelyek a városi épületek közötti résekben kapnak helyet. A tervezők úgy gondolták, hogy a 2,5 méter széles beton csatornaelemekből átalakított 9,29 négyzetméteres otthonok tökéletesen megfelelnek azoknak a fiataloknak a számára, akik a fizetésükből egy normál lakást még nem tudnak fenntartani, és megfelel nekik az alapvető felszereltség 1-2 évig.

“Az OPod Tube Housing egy kísérleti jellegű, olcsó mikrolakás, amely megkönnyíti Hongkong lakhatási problémáit” – nyilatkozta a stúdió alapítója, James Jaw, aki a betonfalakon belülre nappalit (ággyá alakítható sarokülővel, polcokkal, ruhatartó állvánnyal), főzési és fürdési lehetőséget is megálmodott. A csövek elülső panelje teljesen üvegezett, és egyszerre tölti be az ajtó és az ablak szerepét.

Az alkotók szerint a mikrolakások gyártási költsége körülbelül 15 000 dollár lenne, de havonta akár 400 dollárért bérelhetőek. Ez elég jól hangzik ahhoz képest, hogy egy hálószobás apartman átlagos bérleti díja Hongkong központjában jelenleg 2000 dollár fölött van.

További képek ide kattintva megtekinthetők.

Forrás: Dornob



Címkék: