Egyre nő az allergiások száma, jóval többen szenvednek ettől a betegségtől, mint pár évtizeddel ezelőtt. A klímaváltozásnak köszönhetően pedig ez a helyzet csak romlani fog. Szép kilátások.

Ha úgy érzed, hogy a pollen allergiád sosem volt még ilyen vacak, hát ezzel nem vagy egyedül. Szinte már nincs olyan időszak, amikor nincs szezon. De nem csak Európában van ez így, az intenzív pollentermelés miatt különösen súlyosan indult az év Észak-Amerikában is.

Forrás: flickr.com

A közelmúltban végzett kutatások szerint a problémának köze lehet az klímaváltozáshoz. A kutatást végző allergológusok és tüdőgyógyászok szerint a felmelegedésnek, tehát saját magunknak köszönhetjük a korábban kezdődő és hosszabban elnyúló szezont.

Az évszakok megváltoztak, a telek melegebbek és nedvesebbek lettek, ezzel hozzájárulva egy olyan állapothoz, amiben a növényzet hosszabb ideig és nagyobb mennyiségű pollent tud termelni. Észak-Amerikában a tölgy, a juhar és a nyír okoz gondot, nálunk a mogyoróvirágzással indul a szezon. A gyomnövények és a virágok, például a pitypang, szintén hozzájárulnak az allergiaszezonhoz.

Forrás: flickr.com

Tehát megint kiderült, hogy nem lehet büntetlenül megváltoztatni a bolygónkat és nyomot hagyni rajta az életstílusunkkal. Minden allergiásnak nagy szenvedést okoz, hogy újabb allergének kerülnek a levegőbe, az éghajlat változásnak és a levegőszennyezésnek köszönhetően.

Kiemelt kép: popsci.com



Címkék: