A hagymás virágok szupermenők, mert jól érzik magukat a kertben is és a lakásban is, élénk színeikkel és illatukkal mindig a nyarat idézik , és a legjobb, hogy ha akarjuk, télen is virágzásra bírhatjuk őket. Ilyenkor kell a lakás és a kert díszeit is elültetni. Szóval ha szeretnél tavaszi hangulatot, a téli borongós napokon is, akkor most figyelj.

Alapvetően a tél, a növények számára a nyugalmi időszakot jelenti. Ilyenkor a legtöbb lehullajtja a leveleit, elszáradnak a virágok is és minden kopár szürkeségbe fordul. Ez a pihenő időszak kell nekik, ahhoz hogy energiát gyűjtsenek, hogy tavasszal minden újra virágba borulhasson.

Tavaszi hangulat télen is

Azonban, ha a hagymás növények számára már ősszel téli körülményeket teremtünk, akár már Karácsonyra virágligetet varázsolhatunk a lakásban.  Ez annyit jelent, hogy egy kicsit becsapjuk a biológiai órájukat, így hamarabb felébrednek a téli álomból.

Választhatunk a nárcisz, az amarillisz, a jácint, a krókusz, a tulipán, az írisz, a gyöngyvirág és a frézia közül. Ezeket kombinálva olyan szín és illatkavalkád lesz az otthonunkban, hogy észre sem vesszük majd, hogy kint még javában tart a tél.

Hogyan hajtassuk a hagymákat

Használhatjuk az általunk korábban eltett virághagymákat, vagy vehetünk újakat is. A lényeg, hogy kapjanak hidegkezelést, tehát vásárlásnál ennek járjunk utána, ha pedig saját gumót használunk, tegyük 2 hétre a hűtőszekrénybe (5 °C). Ez azért fontos, mert így lépnek működésbe a növényben a virágzást kiváltó hormonok, az így kezelt hagymák jóval hamarabb hoznak virágokat, mint a nem preparáltak.

Hagyma vásárláskor válasszuk a nagyobb, feszes és kemény darabokat, mert azok egészségesebbek és több bennük a virágzáshoz szükséges tápanyag. Beszerezhetünk a hajtatáshoz speciális üvegedényt is, de ezt bármilyen otthoni eszközzel is pótolhatjuk, akár egy cserép is megteszi.

A hagymákat tehetjük üvegedénybe, ami felül fent tartja a gumót, alul pedig meg tudjuk tölteni vízzel, és elég hely van benne a gyökerek fejlődéséhez, vagy pedig ültethetjük őket cserépbe is, laza, homokos szerkezetű talajba. De akár üvegpoharakat is használhatunk, ha az alját megtöltjük kavicsokkal, és arra tesszük a virág hagymát, majd a pohár aljába vizet öntünk. Minden esetben fontos, hogy nedvesen tartsuk a gumót, de ne érjen bele a vízbe, és ne áztassuk el a földjét sem.

A hajtatás ideje alatt a hagymákat hűvös, sötét helyen kell tartanunk, így a legjobb ha levisszük a pincébe, garázsba. Maximum tíz fok körüli hőmérséklet a legideálisabb a számukra ezekben a hetekben. Ha van ilyen szoba a házban, mint például egy kamra, akkor az is jó, de akkor érdemes őket újságpapírba csomagolni, hogy ne érje őket fény. A sötét azért fontos nekik, hogy ne fölfelé kezdjenek hirtelen nőni, mert akkor kevésbé szépen virágoznak majd.

Legyünk türelmesek, pár hétre (6-10) szüksége van a virágoknak, hogy hajtásnak induljanak. A hidegkezelt gumók 1-2 héttel hamarabb indulnak növésnek. Ha a hajtások már elérik a kb 10 centimétert, akkor vegyük le az újságpapírt róluk és  helyezzük melegebb és világosabb szobába őket. A közvetlen napsütést kerüljük, a földet pedig folyamatosan tartsunk enyhén nedvesen, így hosszan fognak nekünk virágozni és illatozni a jácintok, krókuszok, amarilliszek és nárciszok.

Hagymások őszi kiültetése

Amennyiben nem a lakást, hanem a kertet szeretnénk díszíteni ezekkel a hagymás virágokkal, akkor most, ősszel kell elültetni, a tavasszal és nyáron elvirágzott és kiásott hagymákat, vagy az újonnan vásároltakat.

Érdemes olyan helyet választani nekik a kertben, ami napsütötte és ahol laza, akár homokos a talaj. Ezt a területet először szabadítsuk meg a gyomoktól, majd forgassuk át a földet. Egy kevés komposztot is keverhetünk a földbe, ezzel segíthetjük a növények tápanyaghoz jutását.

Különböző mélységbe kell ültetni a különböző virágok hagymáit. A legmélyebbre a nárciszok és a császárkoronák kerülnek (20-25 cm), a tulipánokat 10-15 cm, a krókuszokat és más kisebb méretű gumókat pedig 10 cm mélyre kell a földbe ásni. A területet nem kell locsolni, viszon érdemes megjelölni, hogy tavasszal tudjuk, hogy oda már ültettünk valamit, nehogy kiássuk a hagymákat az egynyáriak ültetése közben. Szóval elő a hagymákkal, ültetésre fel!



Címkék: