Ősszel a virágoskertet se felejtsük el, ha téliesítésre kerül a sor. Egy kis munkával sokat lendíthetünk a kertünk egynyáriakkal bevetett vagy beültetett részeinek látványán, ahol nyáron csakúgy tobzódtak a színek, míg mára korosodó, száraz, felmagzott növények várnak.

Megértek a körömvirág magjai. Szedjük le!

A virágaik mostanra elhervadnak és magot, termést hoznak hajtásaik csúcsán. Ilyenkor két dolgot tehetünk attól függően, mik a terveink a területtel: az utolsó virágzásig minden elhervadt virágot leszedünk, hogy ne hozzon magot, amit biztosan szétszórna. Vagy megvárjuk, hogy a természet végezze a dolgát: magot-termést hozzanak a növények, hogy akár szét is szóródjanak az adott területen vagy begyűjtjük őket. Ha ez is megvolt, a növény elszárad és az enyészeté lesz. De ezt csak nem teheti a kert közepén! Tegyük rendbe ezt a részt is.

Nos, én az öreg körtefánk alatti eperágyásba rengeteg kerti- és vadvirág-magot szórtam szét tavasszal, amik aztán egész nyáron ontották a virágokat, épp az eperszüret után kezdték. Csodásan sikerült, nagyon büszke voltam a látványra, ami egy vadvirágos kis rétet idézett a rendezett kert közepén. A méhek és lepkék voltak még igazán hálásak, mert az egész időszakban temérdek példányban gyönyörködhettünk.

Mára azonban utolsó virágaikat látjuk, eljött a búcsú ideje, így megszedem néhányuk magját, majd a komposztra kerülnek mindannyian. A büdöske, szebbik nevén bársonyvirág (Tagetes) elmaradhatatlan része a bio kerteknek, így az elszáradt virágfejeket szépen elteszem, hogy jövőre a veteményest boldogítsák, ugyanis a fonalférgek ellen kiváló természetes ellenszer. Itt inkább csak hosszan tartó virágzása miatt volt érdekes. A körömvirág (Calendula officinalis) szintén olyan növény, aminek begyűjtöm a magjait, kétféle is volt belőle. A kertben hasznos, ugyanis a csigák nem szeretik, így érdemes a csigák által imádott, de általunk féltett növények közé ültetni belőle. Ezenkívül bőrproblémák (égések, bőrpírrel járó tünetek) klasszikus gyógyszere és nem mellesleg igazán bájos a virága.

A rózsaszínű csüngő amaránt (Amaranthus caudatus) még most is egész csinos, a csipkeszerű bokrot alkotó, magas pillangóvirágok (Cosmos bipinnatus) pedig épp csak elkezdtek virágozni. Az utóbbiak persze kapnak annyi időt, amennyi csak kell, öröm rájuk nézni. Minden elszáradt és kornyadozó egyéb virág viszont kikerül a komposztra, természetesen gyökerestül. Így egyben kitisztítjuk az eprek közötti részeket, az eper szaporulatoknak pedig határt szabunk indáik levágásával, mert végre látom majd őket.

A pillangóvirág még csak most jön bele

Tavasszal újra bevetem az egészet virágmag-keverékkel, nem lehet megunni egy ilyen méhlegelőt. És jövőre lesz csak igazi meglepetés, milyen virág talált termékeny talajra itt nálunk az idén.

Neked van már saját virágos réted? Télen lesz idő tervezgetni, nagy élmény már az is!



Címkék: