Célba ért a 2018-as PET Kupa, amely során idén hatodjára tisztították meg civilek a Tisza felső szakaszát a hulladékoktól. Idén a Greenpeace Magyarország önkénteseiből álló csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az akcióban idén már közel 400-an vettek részt, és csaknem 10 tonna műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót. – áll a szervezet sajtóközleményében.

Az önkéntesek emellett a versenytől függetlenül egy külön „márkavizsgálatot”, úgynevezett „brand auditot” is végeztek az aznap összegyűjtött műanyag hulladékokból. A vizsgálat célja, hogy rávilágítsanak mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez és milyen hulladéktípusok dominálnak.

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

A „márkavizsgálat” során az aktivisták összesen 80 zsák hulladékot válogattak át, melynek nagy része PET palack volt. A 2878 palack körülbelül 80%-áról a címke, illetve a felirat már lekopott, így nem volt azonosítható a gyártó.

Az azonosított 423 palack közel egynegyede, 96 db a Coca-Cola terméke volt.

Az öt legnagyobb szennyező között ott szerepelt még a Borszéki ásványvíz 49 db, a Viskovo ukrán ásványvíz 43 db, a PepsiCo 41 db, és az ukrajnai Luzhanska ásványvíz 39 db palackkal. Az azonosítatlan márkák között nagyon sok ukrán és román sörös flakon, valamint üdítős és ásványvizes palack volt.

„A műanyagszennyezés mára az egyik legsúlyosabb globális környezetvédelmi problémává vált. A műanyag szemét és bomlástermékei, a mikroműanyag részecskék a sarkvidékektől a hazai folyókon át az óceánokig a világ minden tájára eljutottak. Az eldobható műanyag termékek gyártói nem háríthatják el többé a felelősséget magukról, és nem hivatkozhatnak az újrahasznosításra, hisz tudjuk, hogy olyan mennyiségű műanyag hulladék keletkezik, amit sosem fogunk tudni 100 százalékban újrahasznosítani. Az egyszer használatos műanyagokra épülő termelési modellt alapjaiban kell megváltoztatni!”

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba, ahol a tengeri élőlények lenyelik azokat, és eltömíti a gyomrukat, vagy a fulladásukat okozza. Az elpusztult élőlények lebomló teteméből ezek a műanyag termékek aztán kiszabadulnak, és újabb élőlények pusztulását okozzák, évszázadokon át. Az egyszer használatos műanyag zacskók teljes lebomlási ideje ugyanis akár 400 év is lehet. A nagy mennyiségben az emberi szervezetbe jutó mikroműanyag részecskék hatását pedig jelenleg az Egészségügyi Világszervezet is vizsgálja.

A Greenpeace Magyarország 2018. júniusban petíciót is indított, mely azt követeli a kormánytól: tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon. A petíciót két hónap alatt majdnem százezren írták alá, és továbbra is lehet csatlakozni a greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon keresztül.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: