A kormány elé kerülő módosító javaslat brutális mértékben megemelné a környezetvédelmi termékdíjat, kilogrammonként 57 forintról 1900-ra, vagyis 33,3-szorosára – írja a Qubit.  A portál kifőzdei példával szemléltette, hogy a gyakorlatban ez hogyan nézne ki:

    • Jelenleg a műanyag leveses tányért a vendéglős nagykereskedelmi áron nettó 20-25 forintért szerzi be, ebből 0,4 forint a környezetvédelmi termékdíj (egy tányér tömege kb. 7 gramm). Ha a javaslatot elfogadják, akkor több mint 13 forint lesz egyetlen tányér termékdíja, vagyis a teljes nettó ár a 1,5-szeresére emelkedik.
    • Ugyanez vonatkozna a szívószálakra, a keverőpálcikákra és az egyszer használatos műanyag evőeszközökre is.
    • Bár a szigorítás oka, hogy ezek a termékek jelentősen szennyezik a környezetet, az evőeszközök, a tányérok és ételhordók sokszor praktikus kellékek, ezért arra lehet számítani, hogy a termékdíj drágulása önmagában nem fog a megszüntetésükhöz vezetni.
    • A többletköltséget nagy valószínűséggel az éttermek a fogyasztókra fogják hárítani.
    • Ez nem azért lesz így, mert az éttermek nem környezettudatosak, hanem, mert ezeket a termékeket egyelőre nem tudják mivel helyettesíteni, a környezetbarát termékeket még nem ismerik szélesebb körben.

A környezetvédelmi adó emelése egyébként abban a javaslatban szerepel, amely 2021-től teljesen megszüntetné a műanyagzacskók forgalmazását.



Címkék: