Az emberek az első benyomást az otthonunkról a kapunkat és a bejárati ajtónkat látva szerzik, és már itt eldől, hogy a rajtuk belépő vendégek mit gondolnak a házban élőkről, azaz rólunk. A bejáratunk lehet hívogató, bizalmat és melegséget árasztó, amin mindenki be akar jönni, de akár negatív kisugárzású is, amit inkább messziről elkerül az ember.

Én imádom az utcákat járni és belesni a kapukon, megállni egy-egy bejárat előtt, és elképzelni, hogy milyenek lehetnek a ház lakói. Görögországi utam során is ennek a hobbimnak hódoltam, és azon kaptam magam, hogy szinte minden ajtón szívesen belépnék, ugyanis a görögök számára a bejárat már-már szent dolog, és óriási gondossággal díszítgetik azt.

A pozitív energia nem esik hasra egy növényben

Azt mondja a feng-shui, hogy a bejáratot mindig hagyjuk szabadon, a pozitív energia áramlása végett, és ne torlaszoljuk el holmi növényekkel. Nos, ezzel persze addig egyetértek, hogy legyen könnyen nyitható az ajtó, és ne ültessünk egy kerülgetni való fát a lépcső közepébe, de azt gondolom, hogy ha valami, akkor a virágok maguk az élet, a pozitív energia. Nem kell mindennek tökéletesen rendezettnek lennie, a lehulló virágszirmok és levelek még szebbé teszik az összképet. A görögök is így gondolják, ezért növényekkel, valamint mindenféle áldást hozó kellékekkel díszítik a bejáratot.

Engem és szerintem a csít is minden olyan bejárat hívogat, amit buján körülvesznek a virágok és faágak, amik barátságossá tesznek még egy rideg vaskaput is, és egyáltalán nem bánom ha kicsit útban van egy lecsüngő virág.

 

Az átok kint, az áldás bent

De ha tutira nem akarjuk a véletlenre bízni a jó energiák beáramlását és az ártók távolmaradását, bevethetünk pár mutatós “trükköt”. Az egyik ilyen a világszerte népszerű ajtódísz, a koszorú, amibe a görögök mindig csempésznek egy kis fokhagymát is, mert hitük szerint az távol tartja a gonosz erőket.

Ugyanerre szolgál és sok ajtó mellett ott lóg a fehér falon nagyon mutatós, csodás kék színű Mati, vagyis a szem amulett, ami megóvja a ház lakóit a gonosz tekintetektől. Minden részletre szeretnek odafigyelni, így a házszámot se csak odafirkantják, annak is meg kell adni a módját egy szépen festett kerámia házszámmal.

  

Variációk egy témára

A zöld növény mindenhol jól mutat és élettel tölti meg a kikövezett vagy agyonbetonozott utcákat is. Ha nincs egy tenyérnyi föld sem, elő a cserepekkel, és a fal is egy szabadon zöldesíthető felület, és az is hívogató ha színes ajtót választunk.

 

 

 

 

Még a kopogtató is méltóságteljes

Sok mindent adtak a görögök az utókornak, többek között az ajtókopogtatót is. A robusztus faajtókon elegánsan mutat a bronzból készült, erőt és bátorságot szimbolizáló oroszlánfej, a gonosztól védelmező Fatima keze vagy akár egy görög istennő arcmása is.

  

Út az ajtóig

Persze ha már szépen feldíszítjük az ajtónkat, az odavezető útról, azaz a lépcsőről se feledkezzünk meg. Azt is hangulatossá lehet varázsolni pár cserepes növénnyel, amik szinte betessékelik a vendéget.

  

Az ajtó, mint dekoráció 

Az ajtókban mindig van valami titokzatos, rajtuk keresztül vezet az út az otthon melege, vagy épp egy új világ felé, ezért nem csak a házunkon, de még a falon is jól mutatnak, bátran dekoráld ajtó témájú képekkel az enteriőrt is.

 



Címkék: