A legújabb kutatások szerint az Olaszországban található Pollino Nemzeti Park egyik sziklás részén kapaszkodó fenyő ma Európa legidősebb fája – írja a National Geographic. Az ezzel kapcsolatos tanulmány az Ecology című tudományos lapban jelent meg, amiben a kutatók azt állítják, hogy

az Italus névre keresztelt balkáni páncélfenyő feltehetően Krisztus után 789-ben hajtott ki, vagyis minimum 1230 éves.

A korábbi csúcstartó matuzsálemi fa az 1075 éves Adonisz volt, akinek az észak-görögországbeli Píndosz-hegység ad otthont.

A University of Tuscia csapata négy év terepmunkát követően bukkant rá a fára, mely lombkoronájának jelentős része hiányzik, törzsének gyűrűnövekedése mégsem állt le, de legbelsőbb gyűrűi hiányoztak.

A fa belseje olyan volt, mint a por. Korábban sohasem láttunk ilyesmit. Legalább húsz centiméter eltűnt a törzséből, ami sok-sok évet jelent – nyilatkozta Alfredo Di Filippo, a csapat egyik tagja. Italus korának megállapítása ezért némi nehézségbe ütközött, de a kutatók végül olyan innovatív technológiát alkalmaztak, ami a gyökerekre összpontosított – ott is található ugyanis növekedési gyűrű.

Kiemelt kép forrása: Youtube



Címkék: