A fővárosi állatkertben már látogatható a Pálmaház mögött, a sörényes hangyászok szomszédságában lévő Lepkekert, ahol most csaknem két tucat trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatja meg a nagyközönség – áll a Budapest Zoo honlapján. A Lepkekert nyári látványosság, vagyis nem az év összes napján, hanem a késő tavasztól kora őszig tartó időszakban fogad látogatókat. A 260 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében repkedő lepkéket úgy lehet megtekinteni, hogy a közönség be is mehet a lepkék közé, és lényegében egy térben mozoghat velük.

A mostani induló lepkeállomány trópusi, közelebbről Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkékből áll, amiket még báb állapotban érkeztek meg az állatkertbe. Ezekből a bábokból kelnek ki aztán azok a kifejlett lepkék, amelyek a Lepkekert légterében láthatók.

A Lepkekert közepén található, üvegfalú bábszekrényben függenek a bábok, amelyeket már csak azért is érdemes megfigyelni, mert a különböző fajokhoz tartozó bábok is különbözőek, és általában olyan alakúak, hogy a természetben elrejtse őket. Sok báb például valamilyen növényi részre, elszáradt levélre emlékeztet.

Egy kis szerencsével a bábból kikelő lepkék első perceit is meg lehet figyelni.

A frissen kikelt állatok felpumpálják és megszárítják a szárnyukat, majd elkezdenek repülni. Az állatkert munkatársai ilyenkor rendszeresen kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenve csatlakozhassanak a Lepkekert légterében repdeső társaikhoz.

A Lepkekertben fontos alapelv a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve.

Bár a közönség bemehet a lepkék közé, és előfordul az is, hogy némelyikük hosszabb-rövidebb időre rá is száll a látogatókra (vállra, fejre stb.), kergetni, megfogni őket természetesen nem szabad. Köztudott, hogy a lepkék milyen törékeny állatok, ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: