A Balaton klasszikus, egyik legrégebbi üdülőhelye ezentúl már nem csak szuper kilátójával emelkedik ki a környékbeli városkák sorából. Balatonföldvár önkormányzata a napokban hirdette meg azt a programot, ami szerint 2018-tól kezdődően öt éven keresztül minden esztendőben 30 db nagynövésű fát ültetnek el a településen. A fák típusát és közterületi helyét szakértők állapították meg, így meg is nyugodhat minden aggódó, nem légből kapott ötletek alapján szaladnak tavasszal a faiskolába az illetékesek.

A város közleménye szerint közterületeikre nyár, fenyő és akác nem kerülhet kiültetésre. E fafajták kiültetése a magántulajdonban lévő ingatlanokon történő fapótlás, faültetés esetében sem támogatottak. A telepítés során az őshonos tölgy, kőris, hárs, fűz fafajták, valamint Balatonföldvár történetéhez, hagyományaihoz illeszkedő platán fafajta válaszható. A part menti Kvassay sétányon épp ilyen fákat csodálhatunk meg, amelyek nagy részét a XIX. század végén ültették az arisztokraták villái elé. Ezzel ez ma a Balaton második leghíresebb sétánya a balatonfüredi Tagore sétány után, és az egyik legpompásabb természeti látványosság a környéken.

A sétányt a part menti fasor ötletét kitaláló Kvassay Jenő vízmérnökről nevezték el (kép: www.balatonfoldvar.hu)

A közterületi faállomány és fasorok karbantartásáról és a fásítási program megvalósításáráról az önkormányzat költségvetésében elkülönített forrás gondoskodik a jövőben. „A fásítási program megvalósítása során, a képviselőtestület fokozott figyelmet fordít a védett fasorok, parkok, egyéb fás területeken lévő faállomány állapotának figyelemmel kísérésére, állagának megőrzésére, megóvására.” Írja a www.balatonfoldvar.hu.

A remek projekthez igazi közösségépítő akció is társul: a faültetések alkalmával, az ültetés évét megelőző évben született -balatonföldvári lakóhellyel rendelkező- gyermekek részére, ünnepélyes keretek között kerül elültetésre egy-egy fa a szülők hozzájárulásával. Ezt bizonyára örömmel üdvözlik a helyi lakosok is, mindamellett, hogy velünk együtt izgatottan várják a zavaros parkolós kikötőfejlesztés következő fejezetét.

(Főkép: illusztráció, Flickr)



Címkék: