Szeptember 30. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák veszettség elleni, őszi vakcinázása, ami azért lényeges, mert habár lakott, beépített területeken nem kell csalétektől tartani a kutyás gazdáknak, más helyen járva kalkulálni kell vele, hívja fel a figyelmet a kiemelt időszakra a NÉBIH. A csalétkek szórására azért van szükség, mert vadállatoknál a veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyekből Magyarországon kb. 75 000 él, ráadásul egyre gyakrabban tévednek be nagyvárosokba is az élőhelyek átalakulása miatt.

Az immunizálás a dél-dunántúli régiót, illetve a Dunától keletre eső területeket érinti, Budapest kimarad a kisrepülőgépes szórásból. „Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását” – írja holnapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Azt azért jó tudni, hogy az érintett területeken (ide kattintva elérhető ezek listája) az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

Forrás: NÉBIH

A tájékoztatók szerint a piros színű plakátokat kell figyelni, ezekkel hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, pontosabban, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől. „A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel” – írja a NAK.

Magyarországon 2013-ban 24, 2014-ben 23, 2015-ben pedig már csak egy esetben, egy denevérben mutattak ki veszettséget. Legutóbb idén márciusban mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor. Ettől függetlenül azért érdemes böngészni kicsit a Veszettségmentesítés.hu-n, ahol olvashatunk egyebek mellett a vírus által okozott tünetekről is.

Borítókép forrása: Youtube/NÉBIH



Címkék: