A gombamérgezés nem vicc, gyakran kerül a hírekbe az általában csoportos mérgezés. Legtöbbször az ellenőrizetlen gombák okoznak gondot, így az ellenőrzést nem érdemes megspórolni, pláne, hogy a lakosság részére ingyenes ellenőrzés Budapesten a legtöbb piacon elérhető, az országos lista pedig itt található. Az ellenőrizetlenség mellett egyre nagyobb gondot okoz az internetes csoportok önzetlen, de felelőtlen információosztása.

Én is több Facebook csoportnak vagyok tagja, de teljesen más a szomszéd utcai fodrászról kérdezni a környék lakóit, mint egy ismeretlen és akár egészségre veszélyes (enyhe mérgezéstől, a bénuláson át a halálig terjedő skálán okozhtnak bajt a hazai erőkben, bárki által szedhető gombák, tehát egy gyomormosásnak még örülni kell) gombáról teljesen vadidegeneket. Tényleg remek gombász oldalak vannak fotókkal, leírásokkal, de mindig mindenhol az az első, hogy a gombavizsgálóhoz irányítják a lelkes szedőket. Mégis vannak olyan bátrak, vagy épp ostobák (nézőpont kérdése), akik virtuális áldást várnak néhány feltöltött homályos képre. És sajnos mindig vannak olyan online “szakértők”, akik nem restek a saját igazukat promótálni.

Nem vagyok nagy gombaimádó, de most szezonja van, nehéz kikerülni a piaci bevásárlások alkalmával. A minap gyönyörű őzláb gombák köszöntek rám az egyik árusnál. Épphogy csak lassítottam, az árus már mondta is, hogy 6000 Ft kilója. Azt hittem, hogy leesek a lábamról. 6000 Ft-ért jobbfajta marha steaket is kapni, és valahogy az ember hamarabb fizet ilyen sokat húsra, mint gombára. Persze azt tudjuk, hogy a szarvasgomba drága, de azt nem is vesszük kilószámra. Merthogy mit tekintünk gombának általában? A csiperkét, 600-ért a fél kilós dobozzal.  De mi a helyzet az erdei gombákkal? Miért ilyen drágák? Hiszen csak kimegyünk az erdőbe, megszedjük a kosarunkat és kész, mehet a pöribe.

Múlt héten kiváló gomba időjárás volt. Pár nap eső, aztán péntekre gyönyörű napsütés. A 6000-es kiló áron felbuzdulva rögtön erdőjárásra adtuk a fejünket. Most fogunk meggazdagodni! A megfelelő helyen, és a megfelelő időben tényleg nem nagy kunszt gombát találni. De érdemes korán indulni, mert esetleg másnak is megfordulhat a fejében ez a könnyű pénzszerzési forrás.  A kijelölt erdei útról letérni érdemes (de csak ameddig még látjuk a jelzést, hogy azért vissza is találjunk), és ahol egyet találunk, ott nagy valószínűséggel több is akad, így kis szerencsével egyetlen területen megszedhetjük a kosarunkat. Viszonylag sok írott és íratlan szabály vonatkozik a gombaszedésre, amelyekről igazán kimerítően itt olvashattok. A legfontosabb, hogy törvény szerint  állami erdőben egyéni szükségletre személyenként és naponként 2 kg (kb 4 csiperkés doboznyi, azaz gombapörköltnyi) gomba gyűjthető.  Nem földalatti, és nem védett, mert azokra külön szabály vonatkozik.

Mi az ami gyűjthető? Vagy inkább mit érdemes gyűjteni? Itt jön a furmányos része. A fogyasztásra alkalmas gombák listája hosszú, de ugyanilyen hosszú az ehetőekre megtévesztően hasonlító, kissé vagy nagyon mérgező gombák sora.

 

Gombát szedni egyébként óvatosan kell, hogy ne törődjenek, nyomi gombát én sem vennék, pláne nem egy kisebb vagyonért. Jól szellőző kosárban vagy dobozban szállítsuk, a különböző fajtákat pedig egymástól különítsük el a bevizsgálásig. Kezdő baki az egybedobált gombahalmaz, ami egyetlen téves egyed miatt végül az ellenőrzés során mégis a kukában köt ki.

Szóval miért is olyan drága az erdei gomba? Nem tudom. Talán, mert nem nő minden bokorban, törékeny, nehezen szállítható, gyorsan romlandó áru. Helyes felismerése nagy gyakorlatot igényel, hivatalos szedése és árusítása drága tanfolyamhoz, vizsgához és engedélyhez kötött. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, kevés kalóriát tartalmaz, és egyes fajok gyógyhatással is rendelkeznek. És mint minden egészséges, (vagy annak mondott) élelmiszernek, így ennek is megkérik az árát. Ha már megvesszük a drága gombát, adjuk meg az elkészítésének módját, lépj túl a jól ismert, agyonsózott, paprikázott gomba pörköltön, érdemes a fajtának megfelelő receptet keresni, hogy a gomba valódi íze érvényesüljön. A lényeg, hogy kiránduljatok az erdőben vagy csak a piacon, gyűjtsetek, vegyetek sok gombát és fogyasszátok főzve, sütve, grillezve, szárítva vagy ecetesen, mert izgalmas, egészséges. Na ki tud egy jó kis rizike receptet?



Címkék: