Itt az ősz, amikor is nemcsak a szarvasok bőgnek szerelemesen, hanem nekiláthatunk gombászni is, persze, kellő elővigyázatossággal. Aztán, ha kigyűjtögettük magunkat és keblünk duzzad a lendülettől, esetleg vállalkozók vagyunk, mellé pedig még termőföldünk is van, böngésszük át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján fellelhető cikket a szarvasgomba-termesztésről. Itt ugyanis azt írják: „kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt”. Érdekes, igaz? Mondjuk is tovább.

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés egy olyan ökológiai termesztési mód, amely javítja a talaj humuszállapotát, nem kell hozzá sem műtrágya, sem kemikália, sem géppark. „Szén-dioxidot köt meg, oxigént bocsát ki és nem utolsósorban hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák. Annak akár 10–20-szorosát. Kiemelkedő innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára, hogy a VP5-8.1.1-16 számú, 100%-os támogatásintenzitású pályázat segítségével szarvasgombát termő erdőt telepítsenek. Az erdészeti szarvasgomba-termesztés további támogatások nélkül biztosítja hosszú távon a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó jövedelem sokszorosát” – szól az ösztönző szöveg.

Több millió forintot hozhat hektáronként

Szarvasgombát jelenleg Magyarország területének harmadán lehet termeszteni. Azok az erdők, melyeket elsőként ültettek e célból, már tíz éve teremnek, hektáronként 60-200 kg szarvasgombát. És hogy mennyi a szarvasgomba ára? Ha 100 eurós átlagárral számolunk, mint a Sokszínű Vidék, akkor ez 6000-20 000 eurós bevételt jelent, ami 1 864 091 – 6 213 639 forintot jelent hektáronként.

A szarvasgombák megjelenésére viszont az erdőtelepítés után várni kell, nem is keveset: a nyolcadik évtől ajánlják a termés megjelenésének ellenőrzését. Viszont ha megjelentek az első gombák, rohamos termésnövekedésre kell számítanunk, amely a 10-12. évre akár 60-100 kiló is lehet hektáronként. A gyűjtésnek viszont nem eshetünk neki hűbelebalázs módjára: amennyiben ugyanis nem betanított kutyák végzik a munkát, könnyedén kárt tehetünk a talajban kialakult gombafonal-hálózatban.

Ha belevágnál, olvasd el alaposan a pályázatot, a melynek zárónapja 2018. július 30.

Borítókép: Oldsoft/Wikipedia



Címkék: