Erdélyben szinte minden étkezéshez kínálják ezt a finom paprikás-padlizsános krémet. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon alig ismerik az emberek. A mi családunk sem volt kivétel ez alól, mindaddig míg nem jártunk Erdélyben. A receptet kedvenc szakácskönyvemből vettem át: Polc Alaine  – Főzzünk örömmel c. könyvéből. Először csak 3 kg alapanyagból készült a próbafőzés majd a – sikeren felbuzdulva – megcéloztuk a 30 kg-os tételt.

Hozzávalók:
kápia paprika       1,5 kg     vagy      15 kg
vöröshagyma        0,5 kg     vagy       5 kg
paradicsom           0,5 kg     vagy       5 kg
padlizsán               0,5 kg     vagy       5 kg
alapanyagok összesen 3 kg vagy 30 kg
Napraforgó olaj 0,2 l vagy 2 liter
Tisztítás, sütés után várható 2,5 kg vagy      25 kg alapanyag.
Fűszerek:babérlevél, őrölt bors, őrölt kömény, majoranna, kakukkfű, őrölt édes nemes fűszer paprika, esetleg csípős paprika, izlés szerint só.
Tartósítás hőkezeléssel- száraz dunszttal és kevés nátrium-benzoáttal javasolt.
A 30 kg zöldség feldolgozására két napot szántunk ketten. Ezt nem ajánlom senkinek – nagyon kimerítő volt. Jövőre többen leszünk, kalákában dolgozunk. Ez tipikusan társasági munkára alkalmas – mint egy jó disznótor. Örülni fog mindenki aki részt vehet a téli zakuszka eltevésében, majd megevésében 🙂
Előkészítő munkák: A hozzávalók beáztatása, mosása, szárítása a hagyma kivételével. Először a legmunkaigényesebb feladatokat kell elvégezni – ezek a kápia paprika és a padlizsán platnin, vagy parázson való megsütése. Mindkettőt szénfeketére kell sütni, majd hideg vízbe mártani és a héját óvatosan lefejteni. A paprikából a magházát és a magvakat el kell távolítani. A padlizsán tisztításához, darabolásához csak rozsdamentes kés illetve fakés használható. Harmadszorra a paradicsomot készítsük elő. Forrásban levő vízbe merítsünk 5-6 db-ot, majd hideg vizes öblítés után könnyedén lehúzhatjuk a héját.
Negyedikként a vöröshagymát a szokásosnál apróbbra kockázzuk fel. Végül minden hozzávalót apró kockákra daraboljunk fel, a  kápia paprika le is darálható. A botmixert nem ajánlom, mert habosításával sok oxigént visz a zöldségekbe és elrontja az állagát.
Főzés: Az olajon kezdjük el lassan sütni a megsózott vöröshagymát, de csak “üvegesre” ne piruljon barnára. Hozzátesszük a paprikát, felfőzzük, a paradicsommal is felfőzzük, majd végül a padlizsánt is hozzáfőzzük fedő alatt. Fűszerezzük és tovább főzzük 1-2 óra hosszáig. Az utolsó fél órában még egyszer frissítjük a fűszerezést. Akkor lesz jó, ha a felszínen megjelenik az olaj. Természetesen közben kóstolásokat tartunk és ízlés szerint még sózzuk, fűszerezzük, esetleg a kész püré egy részét csípős paprikával erősítjük. Ne feledjük, hogy a legvégén nátrium-benzoátot oldjunk fel kevés vízben és jól keverjük el a főzetben.
Üvegberakás idején takarék lángon tartsuk az edényt. A napon szárított üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le a csavaros fedelével és felfordítva tartsuk 5 percig. Ezután hordjuk folyamatosan a száraz dunsztba az üvegeket.
Mire befejezzük, jó ha az egyik családtag vendégül látja egy finom sült húsos vacsorával a többieket, ahol a főétel a zakuszka. Remélem megállja a helyét.


Címkék: