48 fát jelöltek, ám végül 13 döntősre lehetett szavazni a legérdekesebb történettel bíró, legérdekesebb sorsot megélt Év fája versenyen, amit már nyolcadszor indított el az Ökotárs Alapítvány. A győztest szerdán hirdették ki: a szeptember elejétől október közepéig tartó online versenyen a Baranya megyei, mindössze 400 lelkes kis falu, Zengőrvárkony 15 méter magas, 5300 centis törzskerületű hős szelídgesztenyéje (Castanea sativa) kapta a legtöbb (4088 db) szavazatot, áll a verseny honlapján. „Több mint 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája címért versengő fákra a szeptember elejétől október közepéig tartó online versenyben. […] A zsűri a fonyódi fehér nyárfáknak (Populus alba – a szerz.) ítélte oda a Hős Fa címet, az Országos Erdészeti Egyesület pedig a gyulaji odvas hársfának (Tilia cordata – a szerz.) adta különdíját” – írják a további díjakról.

A fődíjas úgy körülbelül 300 éves

A helyiek számára a hős szelídgesztenye a folytonosság jelképe, írják, hozzátéve, hogy a település messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a 400 lelkes kis falut. A helyiek számára a gesztenye biztosította a gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták fáikat. „A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A jelölő Pécsváradért Alapítvány így ír róla: ‘A századokon át minden körülménnyel dacoló fa számunkra példát jelent. A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére. Megmutatja az összefogás erejét, élni akarása minket is inspirál, példája erőt adhat a betegségben szenvedőknek, és mindannyiunknak a hétköznapok küzdelmeihez.'”

Zengővárkony szelídgesztenyéje részt vesz majd a 2018 elejére várható Európai Év Fája versenyben, ehhez adunk is egy dátumot, amit érdemes felírni: vélhetően február 1. és 28. között szavazhatunk majd a magyar jelöltre. A győzelemben érdemes reménykedni, mert 2011 óta már háromszor is magyar fa nyerte meg a megmérettetést, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Mitől hősiesek a fonyódi fehér nyárfák?

Attól, hogy a hajdani községi strandot díszítő méteres átmérőjű fák az árnyat adó, forróságot enyhítő és a jellegzetes balatoni látképet adó vízparti ligeterdő részei voltak, egészen 2017 tavaszáig, amikor is a déli vasút biztonságára való hivatkozással hatalmas fairtást végeztek, elpusztítva száznál is több értékes fát a fonyódi partszakaszon. Mindössze kettő maradt a fehér nyárfákból. „Aki szeretett arra járni, tekintetével végigsimogatta a fehér nyárfák feketésre repedezett szürke törzsét, derékvastagságú ágait, elnézegette, hogy táncoltatja a szél az ezüstös hátú leveleket” – írják a jelölésben. A Hős Fa cím birtokosaként ők őrzik tovább a helyiek hajdanvolt boldog nyári napjainak emlékét.

A fődíjra egyébként a zengővárkonyi szelídgesztenye után a nyírbátori tölgyfát (Quercus, 3754 szavazat), az ősi gubacsi testvérfákat (Platanus x acerifolia, 2221 szavazat), illetve a különdíjjal jutalmazott gyulaji odvas hársfát (2123 szavazat) jelölték a legtöbben. Ahogyan azt az Ökotárs Alapítvány a honlapján írja: az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

Borítókép forrása: Youtube


Címkék: