Ismét medvenyomokat észleltek Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Ezúttal egy anyamedvéről és bocsáról van szó, állapították meg az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai a Kánó településhatárában található nyomok vizsgálata után.

A barna medve (Ursus arctos) régebben Eurázsia nagy részén elterjedt faj volt, ma már leginkább magashegységekben élnek (már ami Eurázsiát illeti). Erdélyben máig nagyon sok a barna medve, nem is olyan régen adott ki miniszteri rendeletet a román környezetvédelmi miniszter 140 medve (és 97 farkas) kilövését vagy áthelyezését illetően, mert annyira elszaporodtak, hogy élelemért lejártak a közeli falvakba. Sőt, több esetben emberre is támadtak. De nemcsak Erdélyben, hanem Szlovákiában is stabil a medveállomány, valószínűleg a most látott két példány is onnan érkezett látogatóba hozzánk.

A barna medve alapvetően mindenevő, tehát ne tévesszen meg a “maci a málnásban” mondás, gyümölcsöktől kezdve gombán át, rovart, kisemlőst, vagy akár nagyot is elfogyaszt, ha úgy alakul. Reggel és este táplálkozik, a nappalt pihenéssel tölti általában.

Az ősz a medvék számára is tartalékaik feltöltésével jár, ilyenkor akár emberre is veszélyes lehet, ha veszélyeztetve érzi magát, legyen az vélt vagy valós, neki mindegy.

A barna medve egyébként Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 forint. Tilos a védett állatfaj minden egyedét zavarni, kínozni, bántani és elpusztítani! Mindez bűncselekmény, amelyet a törvény büntet.

Így az Aggteleki Nemzeti Park fokozott figyelmet kér minden embertől, aki a területen tartózkodik mostanában. Felhívja a kirándulók figyelmét, hogy továbbra is tilos a sátorozás és a fokozottan védett területek csak engedéllyel látogathatók. Továbbá a vadászok az elejtett vad zsigereit ne hagyják kint a vadászterületen, szabadtéren!

Egyik ismerősöm ismerősének ismerőse a Kárpátokban töltötte vakációját, és egyszer úgy döntött, hajnalban elmegy egyedül kirándulni. Ez egyébként alapból rossz döntés egy olyan területen, ahol bármikor feltűnhet egy medve. A szóban forgó hölgy is összefutott eggyel, ösztönből cselekedett, és ordított egy akkorát, amitől a medve elfutott. Neki szerencséje volt, bejött.

Egyébként kicsi a valószínűsége, hogy itthon medvével találkozol, de azért nézzük mit is csinálj ilyen esetben. Vagy mit NE?

  • Amennyiben medvével találkozol, hátrálj ki lassan azon az úton, ahol jöttél, és kerüld ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tedd csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lásson.
  • Amíg a medve nem vesz észre, ne csapj zajt.
  • Ne zárd el a medve menekülési útvonalát, hagyj neki helyet.
  • Ha a medve nem észleli a jelenlétedet, ne kiabálj, zajongj, csapkodj, mert azt támadásnak veheti.
  • Légy különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozol.
  • Soha ne közelítd meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordíts hátat az állatnak.
  • Ne fuss el! Ugyanis a medve 40 km/h sebességgel is képes futni.
  • Ha a medve észrevett, akkor emeld a kezed lassan a fejed felé, és halkan beszélj, énekelj, fütyülgess, hogy a medve emberként tudjon azonosítani.
  • Ha a medve észrevett, de nem vesz tudomást a jelenlétedről, nem érdeklődik, akkor lassan hátrálj ki a látóteréből.

 

borítókép forrása: pixabay



Címkék: