Vannak olyan növények, akik kifejezetten húsimádók. A ragadozók királynője, a horrorfilmek méltán híres szereplője, a Vénusz légycsapója (Dionaea Muscipula). Élve kapja el áldozatát, a pillái rázárulnak a rovarra, ami aztán egy fehérjeoldó folyadékban feloldódik.

Ez a faj főként az Egyesült Államokban honos, de Magyarországon is vannak húsevő növények. Ezek a kívülről teljesen ártatlannak látszó fajok az illatukkal, színükkel vagy csillogásukkal vonzzák magukhoz a táplálékot. Az Aldrovanda összecsapódó leveleivel zárja magába az apró víziállatokat. A hízóka (Pinguicula)a levelein lévő apró, csillogó cseppekkel csábítja oda a rovarokat, amik beleragadnak a váladékba, akár csak a légypapírba.

A harmatfű (Drosera) is hasonlóan szedi az áldozatait. A fonalszerű mirigyszőrök által kiválasztott ragadós anyag segítségével elkapja, majd az egész levéllemezt rájuk borítva szép lassan megemészti őket. A közönséges rence (Utricularia Vulgaris) a vízben vadászik és apró víziállatokkal, például rákokkal táplálkozik.

Vannak ezeknél nagyobb étvágyú fajok is, amik akár egy egeret, vagy gyíkot is képesek megenni, de ezek szerencsére nem hazánkban élnek.



Címkék: