Megviselt, hogy nem szavazhattál idén az év madarára? Akkor jó hírünk van, mert idén először, hagyományteremtő céllal már az év gyümölcsfajtáját is megválaszthatod, hála a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.-nek. A szavazás célja, hogy felhívják a figyelmet a kevésbé ismert őshonos magyar gyümölcsfajtákra. A versenyben három induló közül választhatunk:

  • A fekete tányéralma
  • A Pipacs 1 szupermeggy
  • és végül a fekete berkenye mérkőzik meg egymással

És hogy mit lehet tudni róluk?

  • A fekete tányéralma ősrégi magyar almafajta, olyan gazdáknak ajánlják, akiknek fontosak a régi értékek. „Termőhelyéhez könnyen alkalmazkodik, ökotermesztésre alkalmas. Szeptember végén, október elején szüretelhető és akár márciusig is tárolható. Ellenálló, kiváló minőséget adó fajta. Bőtermő, gyümölcse nagy, lapos gömb alakú, barnáspiros színű, gyümölcshúsa fehér, közepesen kemény, enyhén fűszeres illatú” – áll az mkszn.hu-n.
  • A szupermeggyként emlegetett pipacs1 azért olyan szuper, mert igazi superfood: értékes magas antioxidáns, melatonin és összfenoltartalma miatt, de vitamintartalmával akár teljes napi C-vitamin-igényünket is fedezhetjük. Gondoltátok volna, hogy a gyümölcsöt épp a versenyt is kiíró cég nemesítette? A meggyfajta egyébként kései virágzású és élénkpiros, a Kiskőrös-környéki meggy-termőtájból származik.
  • A fekete berkenye vagy arónia néven futó versenyző fás, terebélyes bokor, „terebélyes bokor, termése gömbölyű, fényes fekete bogyó. Könnyen termeszthető fajta, mindenütt megterem, ahol az alma is. Kórokozója alig ismert, így biotermesztésre ajánlott. A berkenye az egyik legegészségesebb gyümölcsöt termő növény, a Pipacs1-hez hasonlóan szintén superfood: antioxidáns, antocianin, vitamin és ásványianyag tartalma mind kiemelkedő. A gyógyszeripar előszeretettel használja alapanyagként, de a berkenyéből ízletes dzsemet, ivólevet, zamatos bort és likőrt is készítenek.”

Most már pedig nincs is más dolgod, csak szavazni 2017. december 31-ig, ide kattintva!

Borítókép forrása: Wikipedia/Goku122



Címkék: