A zalai dombok déli lejtőin mindig meleg volt, így szépen termett arra a szőlő évszázadokig, amely azonban mára kiskerti módszerekkel teljesen reménytelen próbálkozás, változnak az idők. 2012-ben Becsehelyen is megváltozott az időszámítás, amikor egy család 3000 tő kivit telepített négy hektáron, mert hittek valami újban, és annak sikerében, amiről nemrég az MTI-nek is beszámolt az ültetvény szakmai vezetője Miklós Ákos Márton.

Nos, bejött! Tavaly már tonnaszámra szüretelték és adták el a hazai kivit az országban, ami lugasra futtatva ontja a termést. Az ültetvény kb 8-10 éves korára éri el termőképessége csúcsát, ami addigra nagyjából 90 tonna gyümölcsöt jelent és egyben azt, hogy az a behozott import kivi 3-4%-át ki is szoríthatja.

Te pedig máris azon gondolkodsz, hova is telepíthetnél egy kis kivifát a kertben, igaz..? Több netes hobbikertész csoport tagjaként tudom, hogy sokak termesztik már otthon sikerrel, mert dísznövénynek sem utolsó, így bátorításként íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni. Rengeteg napra, vízre, időnként tápoldatra és trágyázásra, és persze egy erős támrendszerre van szüksége ennek az eredetileg Kínából származó növénynek. Azaz rögtön kettőnek, mert a terméshez szükség lesz egy termő és egy porzó növényre is. A zalai agyagos talaj tetszik neki, de a nagy hideget nem szereti, így fagyzugos helyek (pl völgyek) nem jöhetnek szóba. Így a mi kertünk sem. Hát a tied?



Címkék: