A világ leghosszabb tengeri átkelője épült meg Hongkong és a szárazföldi Kína között: az 55 kilométer hosszú híd és alagút Csuhaj és Makaó városokkal köti össze a szigetekre épült, különleges övezetnek számító városállamot. A kilenc év alatt elkészült projekt összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány fejlődő területével, ezzel egy nagy gazdasági régiót hoz létre a Gyöngy-folyó deltájában.

Az átkelőt hivatalosan a jövő héten avatják fel, akkor indul meg rajta a forgalom is. A kínai kormány 120 milliárd jüannal (4900 milliárd forint) támogatta az 55 kilométer hosszú összeköttetés megépítését. Az átkelő egy hosszan kígyózó hídból és két mesterséges sziget között egy 6,7 kilométeres víz alatti alagútból áll.

A három metropolisz közötti utazási idő így egy órára csökken – jelenleg a hongkongi repülőtér és Csuhaj között négy órába telik az út. Az objektumot úgy tervezték, hogy az kibírjon akár óránként 200 kilométeres széllökéseket, a Richter-skálán 8-as erősségű földrengést és egy akár 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is.

Nemcsak az építkezés csúszása, a költségek emelkedése, az építés során bekövetkezett halálesetek és a korrupció miatt érték kritikák a projektet. A hétmilliós lakosú Hongkongban sokan tartanak a túl erőteljes integrációtól a Kínai Népköztársasággal: szívesebben őriznék meg különleges szerepüket és helyzetüket.

 

Forrás: MTI
Kiemelt kép forrása: Youtube



Címkék: