Ausztria legnagyobb szemétlerakó telepe, a Deponie Rautenweg idén is csatlakozott a Wiener Ferienspielhez, amely ingyenes, illetve kedvezményes szünidei programokat kínál a nyarat otthon töltő bécsi iskolásoknak. Az osztrák főváros 22. kerületében, Donaustadtban található szemétlerakó 2018. július 24. és augusztus 3. között, délelőttönként várja a 6-10 éveseket – írja Bécs külképviseleti irodája.

Bevezetésként a gyerekek körbevonatozhatják a mintegy 60 hektáros telepet, miközben rengeteg érdekes és hasznos dolgot hallhatnak a hulladékgazdálkodásról és a szelektív szemétgyűjtésről. Olyan kérdésekre kaphatnak például választ, mint hogy hányszor lehet újrahasznosítani az újrahasznosított papírt.

Mivel a telepnek saját kecskenyája is van, a táborozó gyerekek az idén született gidákat is meglátogathatják. A szemétlerakó területén a 90-es évek eleje óta élnek pinzgauer kecskék – azóta, hogy egy állatorvosnő helyet keresett a kihalástól fenyegetett kecskefaj néhány képviselőjének. Akkoriban már csak alig 200 példány élt belőlük egész Ausztriában. A telep végül négy állatnak lett az otthona – nem utolsó sorban azért, mert valakinek karban kellett tartania az egyre nagyobb zöldterületeket.

Mivel nincsen szeméttelep kukásautó nélkül, ezek a járművek is szerepet kapnak a táborozók programjában: sokak régi álma válik valóra, amikor körbemehetnek egy kukásautóval a telepen. A szemétgolf egyik feladata pedig, hogy úgy találják el egy régi kukásautó-kerékkel a harangot, hogy az megszólaljon.

 

Kiemelt kép: A Deponie Rautenweg kecskenyája © PID / Schaub-WalzerCímkék: