A biopiac organikus almái egészen biztosan vegyszermentesek, cserébe viszont jó eséllyel rohadnak, na meg azért akad az úgy, hogy boltból veszi az almát az ember, mert ott a leggyorsabb. Ilyenkor azért van rá esély (pláne, ha nem hazai termésű gyümölcsről/zöldségről van szó, esetleg nem szezonális), hogy a kiszemelt terméket vegyszerrel kezelték. És hát mit lehet ilyenkor tenni? Mosni, dörzsölni, súrolni, újabb vegyszerrel leönteni?

Ennél jobb módszerre akadtak a University of Massachusetts (Massachusettsi Egyetem) kutatói: azt javasolják ugyanis, hogy áztassuk szódabikarbónás vízbe az almákat, így teljesen eltávolíthatjuk a peszticideket (növényvédő szereket). A Consumer Reports cikke szerint az almákat már azelőtt átmossák egy speciális oldatban, hogy azt áruházba kerülnének, de ennek nem a növényvédőszer-mentesítés a célja, hanem, hogy megszabadítsák őket a kosztól és a káros mikrobáktól. Azaz ha szeretnénk a vegyszerbevitel mennyiségét csökkenteni, alaposan meg kell mosnunk az almát, mielőtt megesszük.

Forrás: Pixabay.com

 

A metódus

Hogy leteszteljék a lemosási technikák hatékonyságát, Lili He professzorasszisztens és csapata organikus Gala almákat vásárolt, majd két gyakran használt növényvédővel kezelték őket, az egyik ezek közül a héjon is áthatol. Ezután háromféleképpen tisztították meg őket: a kereskedelemben használt oldatos módszerrel, szódabikarbónás vízzel, illetve csak vízzel. „Az egyik, ami meglepett bennünket az volt, hogy mennyi ideig tartott lemosni róluk a vegyszert” – mondta a professzorasszisztens. Kétpercnyi szódabikarbónás áztatással több peszticidet eltávolítottak, mint amennyit kétpercnyi oldatos áztatással vagy folyó vízben mosással, 12-15 perces szódabikarbónázás után pedig teljes mértékben megszabadították az almákat a tanulmányban használt növényvédőktől. Megjegyezték, itt tényleg csak kétféle vegyszerről van szó, miközben tucatnyit is használhatnak a termesztés-szállítás során, és azért érdemes azzal számolni, hogy teljesen várhatóan nem tudjuk megtisztítani mindtől a gyümölcsöt, bizonyos fajták ugyanis jobban beivódhatnak a húsba.

Habár a kutatás eredményei biztatóak, egyes kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a szódabikarbónás mosást csak kétféle növényvédővel, és csak almán tesztelték, így más zöldségek/gyümölcsök, és egyéb vegyszerek esetén korántsem biztos, hogy ilyen hatékony eredményeket hozna. Ha te is kipróbálnád a tuti technikát, akkor az ideális arányhoz egy bögre vízhez és egy teáskanálnyi szódabikarbónára lesz szükséged, azután legalább két percig kell áztatnod az almát, végül érdemes még folyó víz alatt átmosni.

Borítókép forrása: Pixabay.com



Címkék: