Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este Facebook-oldalán. Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már nyarat idéző maximumok vannak, addig nem messze téliesre fordult az időjárás – írták.

Az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő – 1370 méteren lévő – Brenner-hágón is havas a táj.

Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban.

Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg. Az előrejelzés szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: