Elég kiábrándító tud lenni, mikor meglátsz egy szép virágot, majd mikor megfogod, rájössz, hogy csak egy jól sikerült művirág. Viszont mikor megérintesz egy növényt, és az rád ugrik, akkor tuti infarktust kapsz. Most mutatunk pár olyan növényt, amiket jobb, ha nem fogdosol, mert valójában nem is azok, aminek látszanak, hanem kémeket megszégyenítő álcázóképességel rendelkező trópusi rovarok.

A gyönyörű orchidea manó, ami élve felfalja áldozatát

Nézzük meg mégegyszer közelebbről azt a képet az orchidáról. A szép virágon látunk egy gyanútlan rovart, és nem látjuk, de bizony ott van a szirmok között egy gyilkos kedvű, éhes, húsevő orchidea manó is. Bár a neve egészen kedvesen hangzik, ne tévesszen meg sem az, sem a szép külseje, ennek a trópusokon őshonos, szárnyas rovarnak.

Az orchidea manó a meleg, párás környezetet kedveli, ahol a papajafákon, az orchideákon és egyéb növények között virágnak álcázva lesi áldozatát. Még billegeti is magát, mintha egy szélben mozgó szirom lenne, így csábítja oda a többi rovart, akiket aztán megesznek.

(kép: news.com.au)

Képesek változtatni a színüket, a fehértől, a rózsaszínen és lilán át, egészen a sötétbarnáig. Egész testük az álcázást szolgálja, még a lábaikon is sziromszerű kinövések vannak. Mindezt a rovarok odacsalogatására használják, a madarak elől pedig így rejtőzködnek. De tudományukkal nincsenek egyedül, sok más trópusi rovar is virágnak képzeli magát.

A kevésbé hivalkodó levélutánzatok

Az óriás vándorlólevél (Phyllium giganteum) közel 10 centiméteres, és pont úgy néz ki, mint egy levél. Ő már sokkal nyugodtabb természetű, mint az orchidea manó. Nappal nem is mozog, éjjel keresi a táplálékát, ráadásul vega, levelekkel táplálkozik. Ha kézbe veszszük, mozdulatlanul igyekszik elhitetni velünk, hogy ő csak egy levél.

Hozzá nagyon hasonló, a Közép- Amerikában honos Choeradodis rhomboidea, aki szintén megszólalásig úgy néz ki, mint egy növény levele, még arra is figyel, hogy annak sérüléseit, hibáit is leutánozza.

Na de mint tudjuk, a növények nemcsak levelekből és virágokból állnak, hanem ágakból is. Erre specializálódtak például a bengáli és egyéb botsáskák.

(kép: exofauna)

(kép: sandiegozoo)

Íme egy kis ízelítő, hogyan mozognak az álcázás mesterei:



Címkék: