Te hogy ünnepelnéd meg, ha a településed idén lenne 1000 éves? Az 1200 lakost számláló, vadregényes vidéken fekvő Bakonybélben a helyiek virágosítási, faluszépítő programot szerveznek ez alkalomból.

A cél az, hogy a hegyi kis falu minden háza, ingatlanja és közterülete az ünnepi évhez méltó módon emelje az évforduló fényét, hogy minden lakos büszke lehessen saját portájára és arra, milyen környezetben lakik. Mert fontos. Tavaly nyáron töltöttünk itt pár napot a családdal és virágosító program nélkül is elállt a szavunk a település bájától, amelyről még maga Szent Gellért is többször megemlékezett itt töltött évei alatt, így az idei visszatérést különösen várjuk, főleg, mert a versenyben a szállásadók is részt vesznek majd.

Nem ez az első alkalom, hogy a bakonybéliek tanúbizonyságot tesznek a környezetük fontosságáról. 2017-ben például közadakozásból létesült egy magnólia liget, amelyet a helyi Szent Mauríciusz Monostor egyik tisztségviselője is megáldott, ahogy azt a Veol.hu hírei között is olvashattuk.

A pályamunkákat, azaz a virágos portákat, május és július végén is végigmustrálja egy független zsűri. Az értékelés szempontjait már rögzítették is, így fontos lesz az udvari fák állapota éppúgy, mint a balkonládák és az utcáról látható melléképületek esztétikus megjelenése, jó néhány más szempont mellett.

Érezhetően komoly verseny veszi kezdetét, amiben azonban minden bizonnyal örömmel vesznek majd részt a dolgos helyi lakók. Csak ne felejtsenek el időben regisztrálni, március 31-én zárul a nevezés.

(A kép illusztráció, pxhere)



Címkék: