Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja egy friss tanulmányban felvázolta, hogy jelenlegi tudásunk szerint a jövőben hol várhatóak konfliktusok a vízhiány miatt – írja az Azonnali az Eather cikke alapján. A kutatók szerint ugyanis nagy szerepe lesz az elapadó vízforrásoknak, és már most párbeszédet kellene kezdeményezni különböző régióknak, hogy a háborúk elkerülhetők legyenek.

A legveszélyeztetettebb terület ebből a szempontból

a Nílus, a Gangesz és Brahmaputra, az Indus, a Tigris és az Eufrátesz, illetve a Colorado folyók vidéke,

vagyis ezekben a régiókban a következő ötven-száz évben 75-95 százalékkal nő a konfliktusok esélye a klímaváltozás, a népsűrűség és a politikai helyzet miatt.

Kép forrása: Earther

A szakemberek algoritmus segítségével vizsgálták meg azokat a faktorokat, amelyek a történelemben korábban vízháborúkhoz vezettek, a modellbe pedig olyan tényezőket is beleszámítottak, mint például az egyes területek hozzáférése az édesvízhez és a klímaváltozás mértéke.

Fabio Farinosi, a kutatócsoport vezetője szerint természetesen a vízhiány nem vezet feltétlenül háborúhoz, ezek az előrejelzések azért is jók, hogy még időben megelőzzék a konfliktust és megoldást találjanak a problémára.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: