Tíz megawattos hullámerőművet épít egy tiszta energiával foglalkozó finn társaság az indonéziai Bali szigetén – adta hírül az Energy Live News. A Wello nevű cég azt ígéri, hogy a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű erőműje a tervek szerint teljesen kibocsátás- és zajmentes lesz, és a kilátást sem rontja majd. A hullámok energiáját elektromos árammá alakító berendezés a legzordabb óceáni körülmények között is működőképes lesz, mivel a víz felszínén fog úszni. Az építését várhatóan év végén kezdik el.

Fotó: Twitter

 

“A Wello Penguinnel termelt energia költsége már most is versenyképes a parti szélerőművekkel, a sorozatgyártásban pedig további 50 százalékos csökkenést érhetünk el” – fogalmazott Heikki Paakkinen, a Wello alapítója és vezérigazgatója.

A mérnökök szerint egyébként a világ áramszükségletének 15 százalékát lehetne fedezni a tengerek és óceánok hullámzásának energiájából, ezt az Energia Világtanács (World Energy Council, WEC) állapította meg korábban. Ez kétszer annyi energiát jelent, mint amennyit jelenleg a világ összes atomerőműve termel. A szakemberek száz éve foglalkoznak a tenger energiájának hasznosításával, mostanra már több, mint kevesebb sikerrel.



Címkék: