Ma reggel körbefutotta a netes sajtót egy MTI hír Még nincs dráma, de két-három héten belül szükség lenne fagyra címmel. Az „okos” cím ügyesen, észrevétlenül hat gondolatainkra, hisz benne van a „De mi lesz velünk, ha…” gondolatmenet, egy kis megelőlegezett gondolatcsíra, vagyis ideje felkészülni a rettegésre. Ha nem jön a fagy, ha kirügyeznek a fák februárban, ha elfagy minden márciusban, ha nem pusztulnak el a kártevők, jönnek a sáskák és minden, megeszik a termést, mindmeghalunk!

Az enyhe tél valóban inkább rosszat jelent

a természet szempontjából, hiszen minden, a normálistól erősen eltérő, időjárásban bekövetkező anomália nyugtalanságot kelthet az emberekben, hisz mi is csak a természet részei vagyunk, bár módszeresen pusztítjuk azt. A jó idő egyetlen rövidtávú előnye, hogy kevesebbet fűtünk, és nem didergünk úgy az utcán, és persze kevesebb a combnyaktörés is, szerencsére. Meg a fügefád sem kell félteni annyira. Meg ha a leandered kinnfelejtetted, még mindig nincs késő bevinni – de ennyi, más előnye tényleg nincs a kora tavaszias időnek. A síelők és a havat váró gyerekek viszont már kevésbé boldogok – de ez a cikk most nem az ő vigasztalásukról szól.

Bár az említett cikk maga korrekt, a megszólaltatott szakemberek egyelőre mind nyugodtak, a helyzetet reálisan értékelve a következő hetek időjárásának alakulásától várják a helyzet rosszabbra vagy jobbra fordulását. A gyümölcsök esetében az enyhe tél utáni extra védekezési költségek drágíthatják a termékeket, ezt spórolná meg az évszaknak megfelelő, fagyos időjárás. Ugyanez a helyzet a gabona esetében, ahol a száraz hideg nagyobb problémát jelentene a mostani helyzetnél – tudtuk meg a cikkből Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökétől.

Nem is ez a hír a leglényegesebb

Ha nem jön mínusz 5-10 fokos fagy, a következő hetekben tucatszám fognak megjelenni a hasonló témájú hírek, bennük finom utalásokkal a közelgő világvégére, ami aztán legfeljebb 15 %-os drágulásban realizálódik a zöldség- és gyümölcspiacon. A növényvédő szerek gyártói – vigyázat, sűrű összeesküvés-elmélet tartalom! – viszont már most dörzsölik a tenyerüket. Vegyed meg szépen az összes gombaölőt, permetezz kétszer, de az se baj, ha háromszor, aztán ismételd meg 2 hónap múlva. A rovarölőt is, zsákszámra, mintha nem lenne holnap. Szórd ki a földre is, az a biztos, lehet, hogy a hatásfoka nem olyan nagy, de a közvetlen környezetedet, meg a talajvizet legalább szennyezed vele, ügyes vagy.

Mielőtt belesüllyednék a sötétzöld ideológiák mocsarába,

álljunk meg egy kicsit. Néhány évente enyhe a tél. Az előző az elmúlt 30 év leghidegebb tele volt, most meg kicsit enyhe. Van ilyen. Ezzel véletlenül sem a globális felmelegedés ellen akarok kampányolni, ha ezt várod, keress egy másik híroldalt. De az éghajlatváltozás nem így jelentkezik, hogy most 15 fokkal melegebb van, tehát ez így is marad, jövőre majd 20 fokkal lesz melegebb, vagyis felmelegedés van, pont. A lényeg a tendencia, ami viszont tény, a melegrekordok évente, sőt már inkább havonta dőlnek meg, a kézzelfogható bizonyítékokról, mint például egyes élőhelyek gyors eltűnéséről már nem is beszélve.

Régebben is voltak enyhe telek, lesznek is, és nagyon hidegek is jönnek még. Egyik évben sáskajárás lesz, másikban jégverés, a harmadikban zombik harapdálják a népet, de a gyógymódot úgyis megtalálják az utolsó pillanatban.

A lényeg, hogy rettegés helyett, lehetőségeinkhez mérten tegyünk a károk enyhítéséért. Folyamatosan, átgondoltan, előre eltervezetten, okosan.

Ha követsz minket, ezért is fogsz nálunk olyan ötletekről hallani a jövőben, amik segítenek ezeknek a károknak az enyhítésében. Ezért fogjuk bemutatni nektek részletesen a permakultúrát, az erdőkertet, a madárbarát kerteket, a környezetet legkevésbé terhelő kertészeti és növénytermesztési technikákat és mindent, amiről hisszük, hogy egy élhetőbb és egészségesebb jövőt biztosítanak mindenkinek.



Címkék: