Érdekes és egyben riasztó interjú jelent meg a Vasárnap Reggel című lapban, amiben Hetesi Zsolt fizikus hívja fel a figyelmet arra, hogy közel vagyunk az emberi civilizáció összeomlásához. A szakember előrejelzése szerint a mai generáció az időjárásváltozást, fajok kiha­lását, a hagyományos mezőgazdálkodás végét is meg fogja tapasztalni, és szemtanúja lesz annak, hogy emberek százmillióinak kell elhagyniuk lakóhelyüket. Hetesi szerint nincs elegendő víz, és az élelmiszer előállításával küzdenek már olyan helyeken is, ahol korábban ez nem volt ekkora probléma.

“Különféle tudományos jelentések szólnak arról, hogy a mostani életvitelünk mellett, ha nem változtat az emberiség az alapvető tevékenységformáin, főleg az energiahasználaton, nagyon gyorsan összeomolhat az emberi civilizáció, hamarabb, mint gondolnánk” – idézte a lap a fizikust, aki nem a hasára csapva találta ki ezt a jóslatot, hanem 15 ezer tudós felhívására alapozva figyelmeztet. Szakemberek szerint a legnagyobb veszélyt az olyan mértékű felmelegedés okozhatja, ami miatt a kéreg alatti metántelepek felszabadulhatnak, ez pedig a mostaninál jóval nagyobb mértékű üvegházhatást fog kiváltani. Viszont ha ez bekövetkezik, az emberiség nem tud mit tenni ellene, mert nincs hozzá eszköze. Hetesi hozzátette, akár már 2030-ra kétfokos emelkedés történhet, sőt, 2050-re öt fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet. “Ez pedig már az a tartomány, amivel az emberi civilizáció nem fog tudni mit kezdeni. Az élővilág is nehezen – kihalási hullám is elképzelhető –, de a társadalom semmiképp.”

Fotó: Europress

 

Magyarország szempontjából a prognózis szerint ugyan a tél megmarad, de enyhébb lesz, viszont későbbi és korábbi fagyok várhatók. Nyáron akár 40-41 fokok is lehetnek, többször mint amennyit eddig tapasztalhattunk. Ezt nem csak az emberek sínylik majd meg, hanem a mezőgazdaság is: lehetetlenné válna a hagyományos értelemben vett és most megszokott földművelés. De ez mind semmi Afrikához képest, ahol az éghajlatváltozás a legnagyobb népességet érinti. Az egyre szárazabb éghajlat miatt nem lesz elegendő víz és élelem, a terjeszkedő sivatagban pedig egyre nagyobb lesz a páratartalom. Ennek következtében több százmillió ember akar majd Európába menekülni.

Hetesi szerint az átlagember nagyrészt környezettudatos életmóddal, szén-dioxid takarékoskodással tudna segíteni a helyzeten, de ahhoz tényleg nagy összefogásra lenne szükség. “Ha ezt mindenki csinálná a nyugati világban, már azzal felére eshetne a szén-­dioxid-kibocsátás. Ha korszerűbb hűtőket, klímákat gyártanánk, ha a mezőgazdálkodás mindenütt átállna a talajmegújító gazdálkodásra, negatívba is lehetne fordítani a légköri kibocsátás mértékét.”

Mindezzel persze csak öt-tíz évet nyernénk azon gondolkodni, hogy mi a legjobb technológia, amire át tudnánk állni, hogy ne következzen be a legrosszabb.

Forrás: TEOL



Címkék: