Bár elsőre úgy tűnik, nem egy mesebeli növényről van szó, valóban létezik, sőt egyre több kertben fordul elő. Ha a cím elolvasásakor még nem szerettél bele azonnal a mézalmácska elnevezésbe, akkor elárulom neked, hogy ez a növény sokkal több egy egyszerű cserjénél. Tavasszal csodálatos virágaival kápráztatja el az embert, ősszel számtalan színű levelei vesznek le a lábadról, nem beszélve sokoldalú felhasználhatóságáról és dekoratív, ehető gyümölcseiről. Ha most értetlenkedve nézel és az a kérdés jár a fejedben, hogy akkor most tulajdonképpen milyen növényről is van szó, segítünk egy kicsit megismerni a mézalmácskát.

Ugyan hivatalosan a dísznövény kategóriába tartozik és a cserjék között tartják számon, gyümölcse ehető és nagyon finom, a metszéstől függően pedig álmodhatsz neki fa formát vagy formázhatsz belőle ízléses sövényt is. Ez a multifunkciós növény bármelyik formájában nagyon magas díszítőértékkel bír, nem beszélve a finomságokról, melyek a gyümölcséből készülnek.

A mézalmácska termése nagyon finom! (Kép: wikimedia)

Nem véletlen az elnevezés!

Nevét ehető gyümölcséről kapta, amely a legkevésbé sem hasonlít az klasszikus almára, az íze azonban édes, akár a méz. A bogyószerű, kékeslila színű kis almaszerű, rendkívül ízletes gyümölcs már a nyár első hónapjában érik, mivel pedig bő termést hoz, simán főzhetsz belőle különleges lekvárt, de különböző sütemények elkészítéséhez is használhatod. A vendégeid biztos, hogy megnyalják utána a tíz ujjukat. Ha pedig kiderül, hogy az alapanyagot a sövényről szüretelted hozzá, biztosan a földön koppan majd az álluk.

Akkor most sövény vagy cserje?

Amit csak szeretnél! Ugyanis remekül megállja a helyét az előkertben és az utcafronton is, de magas díszítőértéke miatt sokan szoliternövényként is ültetik. Emellett fának vagy nyírott, esetleg természetes sövénynek is nevelhető. Sőt, ha elég kreatív vagy, akár több formájában is megjelenítheted a kertben. Az utcán szüretelhetsz a sövényről, a kerítésen belül pedig leszedheted az érett mézalmácskákat a fácskáról.

Ha nem vagy született kertész, akkor sem lesz nehéz dolgod

A helyzet az, hogy nem születhet mindenki kertésznek. Ha te is az a fajta vagy, aki a kaktuszt is kiszárítja, a frissen vetett fű pedig hetek múlva sem bújik ki a földből, akkor ez a növény lesz a te aduászod. Ugyanis amilyen dekoratív, olyan kevés odafigyelést igényel. Az ültetés ősszel vagy március végén esedékes, innentől kezdve pedig csak a metszésre lesz gondod. Első tavasszal nyugodtan vágj vissza belőle akár 10-15 centimétert is, később pedig már kedvedre formázhatod majd akár évente két – három alkalommal is attól függően, milyen funkciót tölt be a kertedben. Ez még akkor is gyerekjáték, ha életedben először fogsz metszőollót a kezedben. A gondoskodást pedig alaposan meghálálja, hiszen gyönyörű fürtszerű virágzatánál csak a gyümölcsök megjelenése nyújt impozánsabb látványt. Mínusz 25 Celsius fokig bírja a fagyot, így simán átvészeli a téli hónapokat is, tavasszal pedig a természettel együtt ébred. Jól tolerálja szennyezettebb, városi körülményeket is, is akkor is bátran elültetheted a kertedbe, ha a város kellős közepén laksz.

Virágosan és bogyóival is díszít

Több fajtája létezik!

Mivel több fajtája is létezik, komplett mézalmácska – kavalkádot is varázsolhatsz a kertedbe. Ültethetsz különböző típusokat sövényként, az előkertbe, de akár térelválasztóként is, így egyedi és változatos atmoszférát teremthetsz a birtokodon. Az oszlopos növekedésű mézalmácska kicsi termete és kedves megjelenése miatt népszerű, míg a klasszikus kék termésű változat mellett elérhető a „smokey” fajta is, amely vöröses – bordós árnyalatáról felismerhető, ám dönthet a rézvörös mézalmácska mellett is. Ha kedvet kaptál az ültetéshez, akkor most nálam is kedvedre válogathatsz a különböző fajták között.

Az ültetést követően pedig a legfőbb feladatod csak az lesz, hogy júniusig összegyűjtsd a legjobb mézalmácskás recepteket!

(Képek: wikimedia, flickr.com)



Címkék: