2011 óta internetes szavazással választja az év madarát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, idén azonban vasmarkukat ökölbe szorítva az asztalra csaptak, és elnökségük önhatalmúlag döntött a 2018-as év madaráról. A fenti képen látható állat latinul Falco peregrinusként ismert, Angola és az Egyesült Arab Emírségek a nemzeti madarának tartja. Mérete körülbelül akkora, mint egy nagytestű varjúé, zsákmányszerzéskor indított zuhanórepülésekor pedig képes elérni a 322 km/h-t, ezzel ő a Föld leggyorsabb állata.

Na, tudjátok már?

Ugye, hogy igen, mert hiszen a jó válasz a vándorsólyom, amiről a Wikipédia azt is írja, hogy a közepes méretű madarak mellett vadászik emlősökre, hüllőkre, rovarokra is. A vándorsólyom fészkelőfajként a múlt században eltűnt Magyarországról, hazai állománya pedig a ’60-as években összeomlott, csak 1997-ben költött újra a Pilisben. Európai állománya stabilizálódott, emiatt vélhetően a hazai állomány is tovább emelkedik. Nyugat-Európában részben urbanizálódott és városi környezetben is költ, de nálunk is akad már olyan példánya, mely tornyokon éjszakázik, akár Budapesten is. A legnagyobb problémát számára a mára már betiltott DDT (rovarirtószer) mérgezés jelentette, áll az MME oldalán.

Ezért választották a vándorsólymot

„Biztos sokaknak feltűnt, hogy idén nyáron elmaradt a szokásos, egy hónapig tartó internetes szavazás a következő, 2018 év madaráról. Ennek oka, hogy idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. Ezért az MME szakmai stáb javaslatára az Elnökség úgy döntött, hogy 2018 év madara ez a faj legyen” – írja honlapján az mme.hu.

Mérete nagyjából akkora, mint egy nagyobb varjúé
Forrás: Pixabay.com

Gyurgyalag, búbos banka, tengelic

Az év madara programot 1979-ben indította el az egyesület, célja pedig, hogy megismertette a társadalommal azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, melyek védelmében a lakosságra is szükség lehet. „Az év madarának csak olyan fajt választanak, amelynek folyamatos védelmében az egyesület tevőlegesen is részt vesz” – írja a Wikipédia. Íme néhány a választott madarak közül: gyurgyalag (1979, 2013), fehér gólya (1980, 1981, 1994, 1999), búbos banka (2015), tengelic (2017).



Címkék: