Talán nem tudod, de a te kerted is tele van hasznavehető növényekkel. Még akkor is, ha a fejedre nő és éppen utálod. Íme néhány sokat használt gyógyító erejű, amelyek a legtöbb kertben jelen vannak hazánkban, mégis sokszor elfelejtjük vagy épp nem is tudunk róla, milyen hatással bírnak.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Ez a folyamatosan fogyasztott finom fűszernövény nemcsak a szúnyogokat űzi el, hanem a nők egyik legégetőbb problémáját is orvosolja. A bakteriális húgyúti fertőzések (felfázás) ellen rendkívül hatásos, ha főzetet készítünk belőle és megisszuk. Én szárítok majd télire, mert tuti kelleni fog… Nyersen emésztést segítő hatása van, míg leforrázva meghűlés és influenza ellen hatásos.

Citromfű (Melissa officinalis)

Azonkívül, hogy szuper íze miatt beledobod a limonádédba, érdemes frissen szedett leveleit árnyas helyen kiszárítani és eltenni, ugyanis főzete külsőleg használva fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású (sok rovarcsípésre is jó borogatásként), elfogyasztva pedig remek emésztést segítő és gyomornyugtató, valamint szorongás és depresszió ellen hatásos.

Sírós babakorukban a fiaim kaptak időnként citromfű teát és (talán) ennek is köszönhetően hamar megnyugodtak egy-egy kiabálósnak induló estén. Hálás voltam ezért a citromfűnek (és anyámnak, aki javasolta).

Csalán (Urtica dioica)

Ha a leveleket nagy nehezen összeszedjük, ne csak a kerti csodaszert lássuk a növényben, ugyanis főzete és forrázata is gyógyhatású ránk nézve. Segít a vérszegénységen, ízületi gyulladásokon, reumán, köszvényen. Míg külsőleg, lemosáshoz használva égési sebeket, aranyeret és rovarcsípéseket is gyógyít. Sajnos nálunk a kertben csak ritka vendég, de ha épp aktuális, nem hagyom ki a főzetkészítést.

Diófa levele (Juglans regia)

A nyáron szedett diófa levél naptól védett helyen szárítható az év hátralévő részére, aminek azért van értelme, mert főzete nagyon sokféle bőrbetegséget gyógyít. Aki hajlamos az ilyesmikre, örül majd, mert fürdővízbe téve hatásos sokféle nőgyógyászati gyulladás és ekcéma tüneteinek enyhítésére, míg borogatásként kötőhártya-gyulladás gyógyítható vele.

Fokhagyma (Allium sativum)

Rendszeresen fogyasztva segíti a keringési rendszer betegségeinek kivédését, például a koleszterinszint csökkentésével, ezenkívül segíti az epeáramlást és növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Meglepő módon külsőleg is hatásos szer például szemölcsökre, felfekvésekre, sebek kezelésére, ha vízzel hígítjuk frissen préselt levét, amely tele van a fertőtlenítő hatású allicinnel. Váó. Kérhetünk még egy tál brassóit…

Gyermekláncfű/Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)

Ez a kiirthatatlan gyomnövény végre jó lesz valamire! A levelei simán ehetőek egy salátában. Azonban ha sikerül kiszedni gyökerestül, akkor tisztítsd meg és főzd meg vízben. A gyökér főzete ugyanis  remek méregtelenítő hatású: tisztítja a májat és veséket és segíti az epeválasztást. Ezenkívül, ha lemosóként használod, halványítja a szeplőket és a bőrfoltokat. Ezentúl nem érdemes az összeset a komposztra dobni.

Ibolya (Viola odorata)

Az illatos ibolya virágáról régóta tudjuk, hogy ehető, sőt finom a belőle készült fagyi, de leforrázva hörgőgyulladást gyógyít és hurut feloldására, valamint köhögés és asztma enyhítésére alkalmazzák évszázadok óta. Áprilisban, mikor nyílik az ibolya, szárítsunk egy keveset, jól jön az év más szakában is.

Metélőhagyma/Snidling (Allium Schoenoprasum)

Vége a szemölcsöknek és tyúkszemeknek, ha a levelek frissen préselt levelével borogatod őket. Szerintem ez egy botmixerrel könnyen elérhető. Illóolaja pedig remek fertőtlenítő szer, ezenkívül enyhe hashajtó hatású, ezért ételbe főzve ezzel is számolhatunk.

Torma (Armoracia rusticana)

Sok felhasználási módja mellett itt egy, ami bátran használható és biztos mindenki el is tudja készíteni. Ha pálinkába áztatjuk a reszelt gyökerét, az izom- és reumás fájdalmakra remekül hat, ha bedörzsöljük vele az adott testrészt. A szaga már nem lesz olyan csodás, de ha nagyon fáj, bőven elég, ha hat.

Figyelem!

Az adatokat és megállapításokat a 2014-es kiadású Gyógynövények kincstára című könyvből is végig ellenőriztem, ennek ellenére a gyógyhatással bíró készítményekről jó, ha tudod, hogy alkalmazásukat legfeljebb kúraszerűen érdemes folytatni, valamint ezek előtt minden esetben egyeztetned kell a kezelőorvosoddal, gyógyszerészeddel. Gyógyhatásuk ellenére ugyanis mellékhatásokkal is járhatnak, valamint bizonyos állapotokkal (terhesség, stb) nem minden esetben kompatibilisek.  Igaz ez például a csalánteára, amely méhösszehúzódásokat is okozhat.



Címkék: