Augusztus világszerte a szívószál mentes hónap, szóval itt a remek alkalom, így elsején, hogy megszabadulj egy rossz, környezetromboló szokásodtól. Ilyenkor kampányok tömkelege próbál ráébreszteni minket, hogy mennyire káros, és nem mellesleg felesleges is, szívószálon át szürcsölgetni az italunkat. Nyisd ki a szemed, és cselekedj te is.

Nem árt tudnod, mielőtt beletűznéd a bambidba, hogy naponta több milliárd kerül a szemétbe, átlagosan 2 perc használat után, és 200 év kell hozzá, hogy a természet megbirkózzon vele, és lebontsa, miközben igazából semmi szükségünk nincs rá, hiszen szívószál nélkül is ugyanolyan íze van annak az italnak. Ráadásul nagy részük az óceánokban köt ki, majd egy állat gyomrában, vagy éppen orrnyílásában. Nézd meg magad, milyen károkat okoz:

A világon számtalan szervezet küzd azért, hogy egyre kevesebb fogyjon belőlük, és hogy az éttermek és bárok is felhagyjanak a használatukkal. Ezek közül a kedvencem a „Don’t suck” kampány, mely figyelemfelkeltő szlogenjével hívja fel a figyelmet a világméretű problémára.

„The last plastic straw” akció szervezői pedig arra szólítanak fel mindenkit, hogy utasítsák vissza a vendéglátóhelyeken a szívószálat, és hagyjanak a számla mellett egy infó kártyát az étterem számára, annak környezetpusztító hatásairól. Amerikában 20 éve szürcsölik az üdítőket szívószállal, és napi 500 milliót dobnak a szemétbe. Ha minden étteremben betiltanák, több tonnával csökkenne a napi hulladéktermelés.

Szerencsére vannak olyan áruházláncok és étteremhálózatok, amik már nemet mondtak a szívószálra. A Sturbucks már betiltotta, a McDonalds papírra cserélte, és a Lidl sem fog többé ilyet árusítani, sőt előterjesztették, hogy az egész Európai Unió területén tíltsák azt be.

Persze van megoldás azok számára is, akik nem tudnak nélküle élni, ugyanis lehet lebomló papír, vagy PLA (plant-based plastic) alapanyagú szívószálat kapni, de olyat is ami fémből vagy üvegből van, így számtalanszor használható.

 

(képek: connected2christaliexpress)

Bár elsőre biztos furcsának tűnne, ha az étteremben egy fémszívószál lógna ki az italunkból, de ha a villát és a kanalat hajlandóak vagyunk mások után megnyalogatni, akkor a szívószálat miért nem? De amíg ezt nem vezetik be a hazai bárokban, addig fogd meg azt a hülye poharat, és emeld a szádhoz, ne növeld a kukában landoló szívószálhegyeket. Nézd meg, milyen alternatív, akár ehető szívószálak közül választhatsz a műanyag helyett, már a világsztárok is ezeket használják.



Címkék: