Ma van a környezetvédelem világnapja, szóval épp itt az ideje, hogy végre te is cselekedj. De nem csak ma fontos, hogy környezettudatosan élj, hanem az év minden egyes napján. Nem kell nagy dolgokra gondolni, épp elég ha nem fogsz többé a kezedbe műanyag poharat, villát vagy kanalat, hanem a többször használatos, vagy épp az újrahasznosítható mellett teszed le a voksod.

Nyugi, a világsztárok segítenek, és adnak néhány tippet, hogyan is kezdj hozzá a környezetvédelemhez:

„Beat tha plastic pollution”, azaz győzd le a műanyag szennyezést! Ez a jelszava az idei környezetvédelmi világnapnak, melyet 1972 óta, minden év június 5-én tartanak. Ehhez csatlakozott megannyi híresség, hogy felhívják a figyelmet a műanyag hulladék kibocsátás káros hatásaira, valamint a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód fontosságára.

Az ENSZ több mint 45 éve tartott meg az első környezetvédelmi világkonferenciát, Stockholmban, ami azóta sajnos egyre súlyosabb problémákat tárgyal. A világnap és az ahhoz kapcsolódó konferencia célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, hogy világszinten előmozdítsa az együttgondolkodást és a közös cselekvést.

A fő célkitűzés, elérni, hogy az országok minél szélesebb körben használják a helyi, megújuló természeti erőforrásokat, így növelve az energiatakarékosságot, csökkentsék a hulladékképződést, növeljék az újrahasznosítást, és fellépjenek a környezetszennyezés ellen.

Az előző évek konferenciái az illegális vadállat-kereskedelemre, az olvadó jégtakarókra, a mértéktelen fogyasztásra és pazarlásra, a biodiverzitásra, az erdők védelmére, vagy éppen az elsivatagosodásra hívták fel nemzetközi szinten a figyelmet, és szólítottak cselekvésre. Az idei világkonferenciának India ad otthont, és a műanyag hulladéktermelés veszélyeire világít rá, valamint annak felszámolására keresi a leghatékonyabb megoldásokat. A helyzet elkeserítő, és azonnali globális akciót kíván, ugyanis jelenleg, évi 13 millió tonna műanyag szemét végzi a tengerek és óceánok vizében.

Itt az ideje cselekedni. A cél eljuttatni mindenkihez az üzenetet, a hétköznapi embertől, a közösségeken át, a világméretű nagyvállalatokon keresztül, egészen az országok kormányaiig, hogy bizony tenni kell a mértéktelen műanyag hulladékkibocsátás ellen, vagy a saját vesztünkbe rohanunk.

Ha te is szeretnél csatlakozni az akcióhoz, nincs más dolgod, mint tudatosan nemet mondani a műanyagra. Felejtsd el a szívószálat, hasznosíts újra, gyűjts szelektíven, minden megoldás sokat segíthet, és biztasd erre a környezetedet, a barátaidat, és akárcsak a sztárok, te is szólítsd fel őket a műanyagmentes kihívás teljesítésére.

Június 5-én pedig emlékezz meg a környezetvédelmi világnapról, és vegyél részt a számtalan hazai, zöld program egyikén. A jeles nap alkalmából a többi közt vár a Debrecen környéki Hármashegyi tanösvénytúra, az óvodások és kisiskolások kikapcsolódhatnak Kecskeméten, „Az év természeti értékei” elnevezésű akadályversenyen, vagy akár egy egész ökohétvégét is eltölthetsz, a Tisza-tavi Ökocentrumban.



Címkék: