Az Aggteleki Nemzeti Park területén felbukkant medvenyomok kapcsán már tavaly ősszel írtunk arról, hogy mi a teendő, ha kirándulás közben medvével találkozunk. Most a Bükki Nemzeti Park felhívása járja be az internetet, hiszen az elmúlt napokban Nógrád és Heves megyében is medveészlelésről szóltak a hírek. Érdemes ismételni.

Ezt a nyár eleji aktivitást a medvék párkeresési, illetve a fiatal állatok territórium keresési időszakának köszönhetjük. Ilyenkor nagy távolságokat tesznek meg, így fordulhatott elő, hogy Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony térségében is észleltek barna medvét az utóbbi napokban. De pánikoni nem érdemes,  a medve ugyanis alapvetően kerüli az embert, ha egy-két fontos dolgot tudunk, elkerülhető a konfliktus. Persze a legfontosabb, hogy

A MEDVE NEM JÁTÉK.

Legalábbis az, amelyik az erdőben szembe jöhet, az biztosan nem. Van különbség, mutatom.

Ezt lehet simogatni, bátran szelfizehtünk vele és megkínálhatjuk a szendvicsünkkel is:

Forrás: pxhere.com

Vele viszont ezeket ne tegyük:

Forrás: pixabay.com

Ha a lenti képhez hasonló, élő medvével találkoznánk az erdőben, de ő nem vett észre minket, akkor feltűnés nélkül, csendben távozzunk.

Ha észrevett és közeledni próbál, tegyük le az élelmet és a medvét figyelve lassan kezdjünk távolodni.

Minden esetben fontos, hogy ne essünk pánikba, maradjunk nyugodtak, ne provokáljuk a medvét és ne tegyünk hirtelen mozdulatot.

Ha mégis egész közel kerül hozzánk az állat, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.

És azt ugye mondanunk sem kell, hogy ne próbáljuk etetni és ne is fotózkodjunk vele. Ő egy medve.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: