Az üvegvisszaváltás hazánkban már az 1980-as évek óta létezik, igaz, akkor még kicsit másként zajlott a folyamat. Egy ember ült az áruház sarkában egy fülkében, és egyesével visszavette a boros, sörös és egyéb betétdíjas üvegeket, majd cserébe kiállított egy számlát, amit a vásárlás végösszegéből levontak, vagy készpénzre váltották.

Akkoriban még az üvegek nagy része betétdíjas volt, és a vásárlóknak bevett szokása volt azokkal elballagni a helyi közértbe és visszaváltani őket. Ezután modernizálódott mind a csomagolástechnika, mind a visszaváltás folyamata, csakhogy nem biztos, hogy túl jó irányba.

(kép: pxhere)

Megjelent a rengeteg műanyag flakon és alumínium doboz, amiket nem lehetett egyszerűen újratöltéssel ismét a piacra dobni, így a visszaváltásuk is váratott magára jó darabig. Mindeközben az üvegvisszaváltók kikerültek az áruházakból, és ugyanazon elv alapján, de már az utcáról is elérhető módon üzemeltek.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy túl szép látványt nyújtottak, ugyanis messziről bűzlött a környékük, és gyakran illuminált alakok dülöngéltek körülöttük, a vissza nem váltható üvegek pedig hegyekben álltak a bódék mellett.

A modernizáció előnye és átka

Azóta még többet korszerűsödött a dolog, viszont nem lett fogyasztóbarátabb. Megjelentek az üvegvisszaváltó automaták, amik gyakran nem ismerik fel az üvegeket, vagy a vásárlásnál fizetett betétdíjak töredékét adják vissza. A másik gond ezekkel az automatákkal, hogy adott áruházak üzemeltetik őket, így azok nyitvatartási idejében használhatóak csupán, és csak az általuk forgalmazott üvegeket veszik vissza.

Pozitív változás viszont, hogy a PET-palackokat és az alumínium dobozokat is visszaváltják egy ideje, bár sajnos nem mindegyik automata teszi ezt meg. A probléma viszont az, hogy ezeket egyesével kell beadagolni az automatába, ami igen sokáig tart, főleg, ha a gép nem ismeri fel a palackokat, és persze a nyitvatartási időre és az adott termék forgalmazójára is oda kell figyelni, különben potyára cipeltük el az üres üvegeket.

Van, ahol még gyerekcipőben jár az üvegvisszaváltás

Mindeközben a világ másik felén, Ausztráliában új szenzációnak számít az üveg, a PET-palack, a tetra és alumínium doboz visszaváltás. Egyes államokban egy-két éve vezették be, de például Queensland államban november elsején debütált az első visszaváltó konténer.

Viszont az, hogy az ausztrálok ilyen későn érő típusok, úgy tűnik, hasznukra vált, ugyanis így ki tudták küszöbölni a más országokban jelentkező hibákat. Így itt az üvegvisszaváltást nem az áruházak végzik, hanem független vállalatok, mint például az Envirobank.

Ez azért fontos, mert nem kell megjegyezned, mit hol vettél, és melyik üzlet forgalmazza a terméket, aminek a csomagolását vissza akarod váltani, hanem mindent visszavesznek, amin szerepel a 10 centes jelzés.

10 cent, ennyit adnak minden egyes műanyag palackért, alumínium és tetra dobozért, valamint üvegért, amin látható a felirat, viszont egyikért sem számítanak fel a vásárláskor betéti díjat. A rendszer másik nagy különbsége, hogy az egész online működik, és ha egyszer regisztráltál a nap 24 órájában, nagyjából 1 perc alatt leadhatod az összegyűjtött üvegeket és flakonokat.

Az Envirobank oldalán regisztrál az ember, kap egy vonalkódot, és már kezdheti is a környezetvédelmi akciót, és a pénzgyűjtést. Az oldal ráadásul megjegyez minden visszaváltást, és nemcsak azt mutatja mennyi pontunk van, hanem azt is hogy a visszaváltott termékekkel mennyi energiát, károsanyag-kibocsátást, vizet vagy épp hulladékmennyiséget takarítottunk meg.

Bezsákolod a szemetedet, és pénzt adnak érte

Ha regisztráltál, annyi feladatod van már csak, hogy felvedd az első palackgyűjtő zsákjaidat, amiket a gyűjtő konténerekben találsz. Mindegyik el van látva egy QR kóddal, így amikor telepakoltál párat a 10 centes üvegekkel és épp a gyűjtőpont felé jársz, csak leolvasod a kódokat és bedobod a zsákokat.

A konténeren is szerepel minden egyes lépés, és az. hogy mit váltanak vissza, de erről a honlap is pontos tájékoztatást ad.

 

Hazaviszed a zsákokat és gyűjtöd az üvegeket

Szóval már regisztráltál, van pár zsákod, és mielőtt bármit kidobnál, lecsekkolod, hogy rajta van-e a 10 centes jelzés.

    

Ha látod a jelzést, leveszed a kupakot, és már mehet is a zsákba a PET-palack, az alumínium és a tetra doboz vagy épp az üveg. Amin nincs jelzés, azt pedig bedobod a szelektív kukába, ami Ausztráliában egyben gyűjti a műanyagot, a papírt, az alumíniumot és az üveget. Tehát ezeket nem kell feleslegesen elcipelned a konténerhez, és csalódva kidobnod az első útba eső kukába, mert az automata nem vette vissza őket.

 

0-24-ben visszaválthatsz

Nem kell semmilyen nyitvatartási időhöz igazodnod, akkor váltasz vissza, amikor csak jól esik, mert a konténerek a plázák és áruházak parkolójában vagy külterületén vannak, így a nap 24 órájában hozzáférhetőek. Tehát ha épp útba esik, megállsz és elvégzed a 3 lépéses, 1 perces folyamatot.

Leolvasod a konténer és a zsákok kódját a telefonoddal, bedobod a zsákokat, kiveszel pár üreset helyettük és már roboghatsz is tovább.

 

Ezeken a Drop”n”go pontokon egyszerre 10 zsákot tudsz bedobni, ami akár 100-200 palackot, üveget, vagy még több alumínium üdítős dobozt is jelent. Ezt tuti nem szeretnéd egyesével beadagolni egy automatába.

Az új zsákokat csak kihúzod a konténerből, amiben ott figyel a rengeteg megtöltött csomag. És, hogy ebből hogy lesz pénzed? Úgy, hogy a zsákokat kibontják, a tartalmát szelektálják, majd a QR kód alapján jóváírják az érte járó összeget az Envirobank oldalán létrehozott számládon. Minden palack, flakon, doboz, üveg 10 centet vagy 15 pontot ér, ezt kérheted pénzben, vagy a pontokat beválthatod különböző kuponokra, ahogy neked kényelmesebb.

 

A gyerekek az egész utca szemetét összegyűjtik

Megkérdeztem Liant, az Envirobank munkatársát, hogy sikeres-e a rendszerük. A válasz egyértelmű igen volt. Mialatt beszélgettünk többen megálltak bedobni a zsákjaikat, vagy épp üres zsákokat felvenni. Sokan voltak, akik a rendszer működéséről tudakolódtak.

 

Két érdeklődő között Lian elmondta, hogy a rendszer nagyon népszerű a gyerekek körében, mert sokan így gyűjtenek zsebpénzt. Nem csak az otthoni üvegeket zsákolják be, de becsengetnek a szomszédokhoz is, és az övéket is visszaváltják a konténerek segítségével.

Az online felület használata miatt kíváncsi voltam az idősebb korosztály aktivitására, de Lian elmondása szerint ők is megbirkóznak a feladattal, hisz mindegyiküknek van már mobilja. Az egyetlen hátrányt abban látta, hogy vannak akik ódzkodnak attól, hogy meg kell adniuk a bankszámlaszámukat, hogyha pénzben kérik a palackokért járó díjat. De erre megoldást nyújt a pontgyűjtés és a kuponos opció.

Mivel Queenslandben még új a rendszer, egyelőre nincs minden sarkon konténer. Viszont amíg kiépítik a hálózatot, hétvégente mobil gyűjtőpontok működnek megadott helyeken, valamint aki nagy tételben akar szelektív hulladékot leadni az Envirobanknak, az megteheti azt a lerakatokon, amiken át lehet autóval hajtani, és a cég emberei segítenek kipakolni a rengetek üveget.

Nos, ez a jó öreg üvegvisszaváltás egy modern változata, ahol betéti díjat nem kell fizetned, viszont megjutalmaznak, ha veszed a fáradtságot és segítesz a célzott hulladék-újrahasznosításban. A kérdésre, hogy mi az oka, hogy egyes üvegeket visszavesznek, másokat nem, azt mondták, hogy még nem minden cég csatlakozott az újrahasznosítási rendszerhez. Azonban egyre több vállalat beáll az ügy mögé, így egyre több palackon és üvegen jelenik meg a 10 centes felirat, remélhetőleg egyszer mindegyiken ott lesz majd.



Címkék: